Srbija Vesti

Kraljičin kovčeg spušten u grobnicu, privatnoj sahrani će prisustvovati i Karađorđevići

Karađorđevići
Foto: Vladimir Maričić

Služba u kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru završena je Bahovom fugom a kovčeg sa posmrtnim ostacima Elizabete II smešten je u grobnicu.

Članovi porodice su napustili kapelu, u koju će se vratiti večeras kako bi sproveli privatnu sahranu.

Kraljica Elizabeta je zajedno sa ocem, kraljem Džordžom VI, bila kuma princa Aleksandra, a krštenje su obavili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj Velimirović 24. oktobra 1945. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević prisustvovali su danas u Londonu državnoj sahrani kraljice Elizabete II, a večeras će prisustvovati i službi u kapeli Svetog Ðorđa.

„Danas je tužan dan za nas kada smo rekli poslednje zbogom mojoj kumi, izuzetnom monarhu koji je neizbrisivo obeležio vreme u kom živimo, kao najduže vladajući suveren Ujedinjenog Kraljevstva“, naveo je princ Aleksandar i dodao da je siguran da će kralj Čarls Treći, njegov ujak, biti dostojan sledbenik svoje velike majke, saopšteno je iz kabineta Karađorđevića.

Princ Aleksandar je dodao da je uvren i da će novi kralj istom odanošću i odlučnošću služiti svom narodu i svojoj zemlji kao monarh Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta i da će ga u tome voditi kraljičin izuzetan primer.

– Preminula je, ali će sećanje na nju večno živeti, a svi koji smo je poznavali ćemo ga brižljivo čuvati. Zahvalan sam na svim trenucima koje smo zajedno podelili, na njenim ljubaznim i brižnim rečima i na njenoj ljubavi – rekao je Karađorđević.

Kraljica Elizabeta je zajedno sa ocem, kraljem Džordžom VI, bila kuma princa Aleksandra, a krštenje su obavili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj Velimirović 24. oktobra 1945. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Kralj Čarls Treći ujak je princa Aleksandra – njegov otac, princ Filip, pokojni Vojvoda od Edinburga, bio je sin grčkog i danskog princa Andreja, brata grčkog Kralja Konstantina, pradede po majci princa Aleksandra Karađorđevića.

Izvor: Telegraf

Na „sahrani veka“ kraljice Elizabete II preko 2.000 zvanica, Srbiju predstavlja Brnabić

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

248 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap