Magazin

Kralj Aleksandar I Karađorđević imao je tetovažu preko celih grudi čija simbolika i danas nije sasvim jasna

Kralj_aleksandar1
Foto: Wikimedia.org/Royalfamily.org/Djordjes

Da li ste znali?!

Često mnogo stereotipa navodi da su tetovaže zapravo samo za „robijaše“ ili buntovne klince. Skrivene tetovaže po svom telu imali su neki od najjačih vladara i istorijskih ličnosti ovog sveta, a veliko iznenađenje je da je među njima bio i kralj Aleksandar I Karađorđević.

On je preko celih grudi imao ogromnu tetovažu.

Krunisani orao počivao je na grudima prvog srpskog kralja, dok je izgled ove ptice bio sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićkih grbova, ali nije bio identičan.

Šara u jednoj, a mač u drugoj kandži, orao je ponosno stajao, dok je iznad njega bila kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

To da je jugoslovenski kralj „Ujedinitelj“ bio tetoviran decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu „Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije“, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže koju možete videti OVDE.

Ne može se sa stoprocentnom sigurnošću tvrditi da se zna jasna simbolika tetovaže, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi. To nije bila retkost među vladarima onog vremena, ali izbor simbola je neobičan naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – sa njim su prikazivani i Zevs i Jupiter, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Izvor: Espreso

Ovu zgradu u Novom Sadu je otvorio lično kralj Aleksandar I Karađorđević, a u njoj su bili zabranjeni bircuzi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link