Novi Sad Vesti

Predlog da Novi Sad dobije krajiški muzej, na mestu kultnog limanskog kluba ‘NS Time’

ceski magacin ns time
Češki magacin, foto: Wikipedia

Novosadski odbor Pokreta „Srce“ smatra da u Novom Sadu treba da se osnuje Muzej sećanja.

Kako je saopštio ovaj pokret, taj muzej bi čuvao i negovao uspomenu na sve žrtve i proterane Srbe sa prostora Dalmacije, Like, Banije, Korduna, Slavonije, zapadnih delova Srema i svih drugih krajiških i ostalih prostora.

„Muzej bi se nalazio u objektu koji je Novosađanima poznat kao Češki magacin. Ovaj objekat zadovoljava potrebe muzeja kako po svojoj veličini tako i po činjenici da je sama zgrada memorijal-istorijski svedok, čija je lokacija u neposrednoj blizini mesta najvećeg stradanja novosadskih Srba, Jevreja i Roma u Raciji, januara 1942. godine“, kaže Srce.

Dodaje da bi Muzej sećanja prikupljao, obrađivao i prezentovao muzejske eksponate na stalnoj postavci i tematskim izložbama. Bili bi izloženi etnološki i folklorni predmeti, fotografije, dokumentacija, kao i svi drugi artefakti koji verno prikazuju život Krajišnika na njihovim istorijskim prostorima.

U „Češkom magacinu“ 90-ih godina i na početku 2000-ih aktivno je radio kultni novosadski klub „NS Time“, u kojem je organizovano stotine koncerata i koji je mnogim Novosađanima ostao u sećanju kao jedan od najalternativnijih i najživopisnijih gradskih lokala.

Izvor: 021

Gradonačelnik Novog Sada: Nikad neću razumeti Srbe koji letuju u Dalmaciji, Istri, na ostrvima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

625 Shares
625 Shares
Share via
Copy link