Lifestyle Magazin

Da li biste dozvolili ljigavim puževima da vam mile po licu? Ana to radi svakog dana (VIDEO)

puzevi
Printscreen/TikTok/ askincrafts

Nedavno su se na društvenim mrežama u kojima žene svoje ljubimce, afričke puževe stavljaju na lice, i izazvali podeljene reakcije – od divljenja do gađenja ogromnog broja ljudi.

Ana Boljević, diplomirana biohemičarka i master inženjerka biotehnologije, godinama uspešno pliva u kozmetičkim vodama i svetu trajne šminke. Odnedavno gaji puževe i neguje se njima. Ona za portal Zadovoljna.rs govori o svojim ljubimcima i tretmanima sa puževima koje svakodnevno praktikuje.

– Nikada nisam planirala da imam 350 puževa, ali kada se već to desilo, smislila sam najbolji mogući način da to iskoristim i pretvorim u porodični biznis. Međutim, za ostvarenje mog plana potrebno je bar dve godine, jer formiranje farme puževa i ekstrakcija sluzi iziskuje vreme i ne tako mala finansijska ulaganja – kaže Ana.

@askincrafts Moj jutarnji ritual 🐌🐌🐌 #snails #snailsoftiktok #pets #snailsslime #slime #snailmassage #fyp #skinritual ♬ original sound – Ana Boljevic

Puževi sluz koriste za kretanje, a prekomerno je luče kada su jako zadovoljni, kada umiru ili kada su pod stresom, a kvalitet sluzi se razlikuje u tim situacijama. Sluz srećnog puža je kvalitetna sluz, a upravo tu sluz koristi Ana u svojim tretmanima.

– Puževa sluz sadrži velike količine peptida, faktora rasta, hiajaluronske kiseline i drugih korisnih supstanci koje hidriraju kožu i stimulišu proizvodnju kolagena. Takođe, poseduje antimikrobna svojstva koja su trenutno predmet istraživanja u farmaceutskoj industriji u cilju proizvodnje antibiotika – objašnjava.

 

Kako izgleda nega puževima?

Puževi se najpre detaljno očiste i pripreme za stavljanje na lice. To podrazumeva njihovo kupanje pod mlazom vode u čemu oni jako uživaju, objašnjava Ana. Nakon što očisti lice, uradi blagi piling, umije se, sledi ‘masaža’ puževima.

– Jednostavno, pustim pužiće da se kreću po licu vodeći računa da ne dolaze u kontakt sa očima i ustima. Ovaj proces traje od 30 do 60 minuta. Nakon toga puževe vraćam u terarijum, a nastavljam uobičajnu negu kože koja obuhvata upotrebu seruma i kremu sa zaštitnim faktorom. Lice nakon ovakvog tretmana je sveže, mekano i ‘sija’ – priča Ana.

@askincrafts Moj jutarnji ritual 🐌🐌🐌 #snails #snailsoftiktok #pets #snailsslime #slime #snailmassage #fyp #skinritual ♬ original sound – Ana Boljevic

Inače, dugoročnom upotrebom puževe sluzi navodno se efikasno redukuju hiperpigmentacije, ožiljci i sitnije borice.

Njeni puževi žive u strogo kontrolisanim uslovima, ali njena preporuka je da ne uzimate nasumično puževe sa ulice i prirode i stavljate na lice jer oni mogu biti nosioci parazita i bakterija koji mogu narušiti vaše zdravlje.

Trend u svetu

Trend vraćanju prirodnoj kozmetici je aktuelan godinama unazad širom sveta. U Srbiji, već nešto više od godinu dana na rafovima u drogerijama mogu se naći proizvodi za negu kože koji u sebi sadrže puževu sluz.

Puževi su se u cilju redukovanja bora i lečenju akni koristili još u Antičkoj Grčkoj. Na primer, u Japanu puževi se koriste u spa centrima, gde samo jedan tretman masaže puževima u trajanju od sat vremena košta 270 dolara.

Izvor: Zadovoljna.rs

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link