Magazin Vojvodina

Bogataši se otimaju za kuće u Kovilju, straćare koštaju po 50.000€, a i turista je sve više (FOTO)

Kovilj selo
Foto: Lea Radlovački / Dnevnik

Kovilj, lepo i mirno selo locirano tridesetak kilometara od Novog Sada, predstavlja pravi raj za 5.500 stanovnika koji u njemu žive.

Pored legendarne čarde „Na kraju sveta“, koje je decenijama važilo za okupljalište pravih boema, ovo selo je i rodno mesto jednog od naših najvećih pesnika – Laze Kostića, a godišnje ga poseti preko 10.000 turista.

Konstantno se ulaže u infrastrukturu i uređenje samog mesta, pa Kovilj postaje sve atraktivnija lokacija za život, o čemu govori i visoka cena nekretnina, pa tako se čak ni starija seoska kuća ne prodaje ispod 50.000 evra.

Tome doprinosi i dobra pozicija samog mesta, jer je locirano tik uz auto-put.

Brojni razlozi zašto treba posetiti Kovilj

Dakle… Dve pravoslavne crkve, jedna katolička i jedna adventistička, čuveni manastir, Koviljsko-petrovaradinski rit, auto-kamp, pomenuta čarda koja ima popularniji naziv „Na kraj sveta”, brojne manifestacije tokom leta i zime, rodna kuća narodnog heroja Ilije Nešina i rodna kuća pesnika Laze Kostića, skoro 30 gnezda za rode… samo su neki od razloga zašto vredi posetiti Kovilj.

Kovilj laza kostić
Foto: Lea Radlovački / Dnevnik

Ne treba ni izostaviti činjenicu da ovo mesto ima sve što je neophodno za kvalitetan život, pa je tako sve manje praznih kuća, a sve više onih koji odlučuju da se zadrže u svom rodnom selu, da se u njega vrate, ali ima i onih koji su od svih naselja u okolini odlučili da grade dom baš tu uz dunavski rukavac.

Vrtić se proširuje, a putarina do Novog Sada ne plaća

– Naša Osnovna škola „Laza Kostić” broji oko 650 đaka, a vrtić „Neven” ima oko 250 dece u svim grupama, od jaslene do predškolaca – kaže predsednica Saveta Mesne zajednice Kovilj Sanja Samočeta, dodajući da bi trebalo uskoro da se počne sa proširenjem vrtića, u okviru čega će, uz postojećih sedam prostorija, biti dozidane još četiri.

Ona ističe da stanovnici Kovilja imaju sve što im je potrebno, osim eventualno dovoljno dešavanja za decu.

– Blizu nam je Novi Sad, pa svako ko želi da se bavi nekim aktivnostima ili da se druži i izlazi, odlazi do grada. Iamo baš dobru povezanost što se tiče prigradskog autobusa, a cena karte je 110 dinara. Rešili smo i dugogodišnji problem sa naplatnim rampama, pa Grad godišnje izdvaja 40 miliona dinara kako bismo mogli da putujemo do Novog Sada, a da ne plaćamo putarinu – kaže ona za Dnevnik.

Pecaroški raj

Tokom leta je nekad bio atraktivan takozvani šlajz na dunavskom rukavcu na kom je umelo da bude i do 500 kupača.

Danas je, pak, taj lokalitet atraktivniji pecarošima, naročito onima koji ne žive u Kovilju, pa tu dođu da uživaju u zaštićenom području, okruženi florom i faunom koja se ređe sreće u ovim krajevima.

Kovilj ppecaroši
Foto: Lea Radlovački / Dnevnik

– Mnogo smo radili na uređenju Kovilja, na našim putevima nemamo više ni jednu rupu, tako da nemamo mnogo želja šta bi trebalo uraditi u našem mestu. Recimo, bilo bi dobro da ta „kupališno-pecaroška” zona bude malo lepša, da se renovira, čekamo da se dogradi vrti, eventualno da se sredi školska sala i to je to – kaže Samočeta, a onda ostaje da se od rodne kuće Laze Kostića napravi Muzej i priča bi bila kompletna.

Oaza mira u kojoj su cene nekretnina duplo porasle

Ponosni su na vredne poljoprivrednike, naročito na one mlađe, koji su odlučili da iskoriste sve potencijale koje Kovilj nudi.

Ističu da svi skupa obrađuju zemlju u ataru od desetak hiljada hektara, uzgajaju povrće u više od 200 plastenika, sade voćnjake i drže brojnu stoku na ispaši na Krčedinskoj adi ili u svojim farmama, zbog čega su, ne treba zaboraviti istaći, kao mesto bogati silosima.

Odbornik u Skupštini Grada Novog Sada Mladen Vernački dodaje da im, kad sve navedeno reše, ostaje da se dodatno pozabave ekologijom i ozelenjavanjem, ali i da dočekaju, kao i cela Srbija, uvođenje optičkog kabla.

Kovilj škola
Foto: Lea Radlovački / Dnevnik

– Ovde je prava oaza mira, a koliko je ovde lepo za život potvrđuje i podatak da su cene nekretnina porasle, čak i duplo. Stara kuća van centra ne može da se nađe po ceni ispod 50.000 evra! Skoro je jedna, ali u boljem stanju, prodata za skoro 150.000 evra… Pritom vas ne lažem, iako smo mi poznati po tome što smo nekad imali Klub lažova, koji se opet stvara, ali nije još registrovan – kaže Vernački.

Potreban stacionar za vatrogasnu službu

On ne propušta priliku da pohvali rad vatrogasne službe, koji praktično imaju intervencije svakog dana, nezavisno od godišnjeg doba, a još uvek nemaju stacionar, nego su privremeno u jednoj kući.

– Grad Novi Sad ima volju da im obezbedi prostor, pronašli smo i odgovarajuću lokaciju, ali sve to traje duže dok se ne srede papiri. Istina, imamo i divlje deponije, čak tri, i one treba da se reše, ali naš mentalitet je takav da ćemo ih opet napraviti u nekom trenutku. Kako bih vam rekao, selo nam jeste čisto i nemamo problem što se tiče „Čistoće”, oni su korektni, ali je problem u tome što mi nismo – ističe Vernački.

Izvor: Lea Radlovački za Dnevnik

Vojvođansko selo doživelo procvat, mladi mu hrle, nema više slobodnih placeva na prodaju

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

954 Shares
954 Shares
Share via
Copy link