Magazin Vojvodina

Par roda ni tokom zime ne napušta Kovilj, a ekipa su im mačka, pas i petao (FOTO)

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Pravo je zadovoljstvo videti rode u vojvođanskim selima. Ove ptice selice svake godine obraduju stanovnike kada se na proleće vrate, nakon što prezime u toplim krajevima.

Međutim, porodici Skorupan iz Kovilja je uspelo da „usvoje“ par roda kao kućne ljubimce. I to pukom slučajnošću, kako to uglavnom u životu biva. U dvorištu njihove seoske kuće se ponosno šepure Čeda i Zorica, koji svoje ukućane svakodnevno uveseljavaju.

Humanost kojom je porodica Skorupan pristupila povređenim životinjama višestruko im se vratila. Par roda ih je toliko zavoleo, da ni ne pomišlja da ih napusti, čak ni kad nastupi hladna vojvođanska zima.

Koviljska porodica je pomogla povređenim pticama, a sad žive u harmoniji sa ostalim životinjama

U dom porodice Skorupan, prvo je stigao Čeda, pre sada već devet godina, kao mladunče sa polomljenim krilom.

– Doneo ga je moj unuk Petar. Ja sam mislila šta ću sa njim, bio je malo veći od pileta. I hajd, malo po malo, hranili ga, oporavili i evo i danas, nikoga on ne dira. I sa mačkama i sa psom i živinom, svi se slažu ovde u dvorištu – priseća se Milena Skorupan za Blic.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Slične sudbine, nekoliko godina kasnije, u dvorište ovih domaćina, stigla je i roda Zorica. I nju su zalečili i prihvatili, samo se sa Čedom još nije zavolela, iako su to priželjkivali svi ukućani.

– Nekada se oni i potuku i leti perje, ali se brzo pomire i kao što vidite, žive u miru sa svima ostalima u dvorištu. Ja sam se raspitivala i čula sam od jednog prijatelja iz Zavoda za zaštitu ptica, da se rode četiri do pet godina ne pare. Evo sada ulaze u petu godinu kako su zajedno, pa čekamo da vidimo hoće li ljubav planuti ovoga proleća možda – kaže kroz smeh sagovornica Blica.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Zimi spavaju u šupi, a najviše vole da klopaju girice i parizer

Kako kaže Milena, kada dođe lepše vreme, ove dve rode noć provode na ogradi od cigala zajedno. Kada zahladni, preko dana budu napolju, a kada padne noć, onda je šupa mesto u kom noćivaju. Ali, ako ogladne, Milena kaže da su same naučile kako da traže hranu.

– Verovali ili ne, ako ja zaboravim ili okasnim, one dođu i lupkaju na prozor. To je znak da je vreme za ribu ili parizer koji takođe vole. Ali sveža riba, ove girice sitne, to im je ipak omiljeno – kaže Milena.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Od kada su Čeda i Zorica stanovnici ovog koviljskog kraja, kako čujemo bilo je i novih beba u ulici. Još se samo njihove čekaju.

– Mogu vam reći da su se rađala deca, pa i kod nas. Ne znam da li to stvarno ima veze, jer ako ima, još ćemo ih više paziti – našalila se Milena za kraj razgovora.

Sada ovo dvoje domaćina dočekuje svoje prijatelje koji su preko zime leteli u toplije krajeve, pa na banderama oko kuće i na krovovima, sve bude u znaku roda.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Ipak, zna se koji par je najpopularniji u mestu i šire.

Izvor: Sandra Zekić/Blic

Mali Novosađani u vrtiću uzgajaju povrće, drže hotel za insekte i hranilicu za ptice kakvu niste videli

OGLAS

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link