Koronavirus Vesti

Potvrđeno da je 56-godišnji građevinac iz Beograda prva žrtva kovida u Evropi, 30 dana pre prvog slučaja zaraze

Prva smrt u Evropi izazvana infekcijom kovid-19 se dogodio u Srbiji, i to 5 dana pre slučaja iz Francuske, za koji se dosad mislilo da je prvi, pokazala je studija istraživača iz Beograda koju je preneo Rojters.

Srpski naučnici potvrdili su da se prva dokazana smrt povezana sa koronavirusom u Evropi, desila u Srbiji 5. februara prošle godine, mesec dana pre nego što je i zvanično registrovan prvi slučaj kovida u zemlji. Rad grupe od 12 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu objavljen je 19. januara ove godine.

Da stvari budu čudnije, 56-godišnji građevinski radnik iz Beograda, koji nije putovao u inostranstvo, primljen je 5. februara u bolnicu sa visokom temperaturom, kašnjem i plitkim dahom. Umro je nakon nekoliko sati, a autopsija je utvrdila da je uzrok smrti upala pluća.

Mešutim, mesecima kasnije, naučnici Instituta za forenzičku medicinu pri Medicinskom fakultetu, pronašli su dokaz da je muškarac umro od kovida-19.

kovid-smrt
Medicinski fakultet u Beogradu

Forenzičar-patolog dr Milenko Bogdanović, kazao je za Rojters da studija 12 eksperata, objavljena u magazinu Frontiers in Medicine prošle nedelje, ukazuje na to da je kovid-19 bio prisutan u EVropi dosta ranije nego što se ranije mislilo.

– Zašto baš ovaj slučaj? Zato što je imao vrlo upadljiv taj makroskopski nalaz. Postojao je klinički podatak o visokoj temperaturi, postojali su laboratorijski pokazatelji dok je bio živ, infekcije… A sve se to negde uklapalo u ono što smo u tom trenutku znali o kovidu-19. Međutim, sve to nekako nije dovoljno da mi kažemo: ‘Da, on je umro od kovida.’ Treba nam uzročnik, treba nam virus koji smo pokušali da izolujemo i to smo zapravo i uspeli u tečnosti staklastog tela – naveo je Bogdanović.

Jedan od zaključaka ovakvog rada bio da je ovo za sada prvi postmortalni dokazani smrtni slučaj od kovida-19 u Evropi, dodao je on.

korona-laboratorija
Medicinski fakultet u Beogradu

– Naš tim istraživača je uzeo zamrznuti uzorak staklastog tela, deo oka koji ispunjava unutrašnjost očne jabučice , kako bi potvrdio prisustvo virusa – rekao je Bogdanović.

Više od 111 slučajeva zaraženih kovidom je dosad zabeleženo na globalnom nivou, a više od 2,5 miliona je umrlo, navodi Rojters.

Zaraza je prijavljena u više od 210 zemalja u svetu.

 

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap