Magazin Srbija

Šekler i Tiodorović za celodnevnu primenu kovid propusnica, pooštravanje mera sledeće nedelje

kontrola
Printscreen / RTS

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler i epidemiolog Branislav Tiodorović izjavili su da postojeće mere nisu dovoljne i da kovid propusnice moraju da važe u toku celog dana. Veruju da je ovo samo uvod i da će se mere pooštravati u narednim danima smatrajući da ova vrsta društvene segregacije nije sporna u trenutku kada imamo više hiljada zaraženih i desetine umrlih na dnevnom nivou. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković takođe smatra da su propusnice apsolutno legitimne u ovakvim okolnostima.

– Razumem da onaj ko je donosio ovu meru je imao logiku da će to postepeno uraditi, ali po meni, svuda su one ili uvođene kao kompletne, da i u 10 ujutru i u 10 uveče moraš da ispunjavaš određene uslove da bi se nalazio u određenom objektu gde ti nije nužda da budeš. Po meni ovo ograničenje redukuje moju procenu šta će se desiti. Znam i da mnogo lokala neće raditi posle 22 da ne dođe u neprijatnu situaciju da nekog do 22 drži u objektu, a posle 22 hvata za uši i izbacuje iz objekta. Po meni je to trebalo da bude 24-časovno i gotovo. Šta će se desiti dalje ja ne znam – kazao je Šekler.

U prilog svojoj tvrdnji naveo je primer osobe koja „možda nije vakcinisana i ti je tolerišeš četiri sata da diše isti vazduh sa ljudima, grli se i pije. Ja znam da neki misle da je gužva veća posle 22 sata, ali bez obzira meni se čini da vremensko ograničenje ovog tipa nije trebalo da bude“.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović očekuje razgovore o pooštravanju mera u toku naredne nedelje. Takođe smatra da su propusnice etički i medicinski opravdana mera u postojećim brojevima zaražavanja.

– To će biti neophodno za tržne centre i za veća okupljanja. Mi smo predlagali da se smanji broj ljudi koji se mogu okupljati. Moramo da stanemo i da razmislimo da li je normalno organizovati svadbe, žurke i prosleve u trenutku kad imamo visok trend novozaraženih i umrlih. Prema tome, moraju se mere pooštriti – izjavio je Tiodorović.

Trenutnom uredbom kojom se uređuje da ljudi bez sertifikata neće moći da borave u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa nije dovoljna, rekao je epidemilog.

– Odmah smo rekli da ta mera neće dati efekat kakav se očekuje. Ali, ja polazim od toga da je ova mera samo početak i da ćemo verovatno morati da razgovaramo sledeće nedelje o pooštravanju mera o uvođenju kovid propusnica za duži period. Rešenje će biti ako stvarno skupimo snagu i ako se ne budemo delili na vakcinisane i nevakcinisane, već da stvarno stavimo ovu situaciju pod kontrolu. To znači da proširimo domet i da praktično svuda tamo gde je neophodno bude primenjena propusnica. Jedino bi od kovid propusnice trebalo da bude oslobođeno onaj deo koji se odnosi na snabdevanje hrane, lekovima i gorivom – smatra član Kriznog štaba.

Na istoj liniji je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja mere smatra “legitimnim” i ne vidi nikakav problem u njihovom implementiranju. Poverenica ovu uredbu ne vidi kao narušavanje principa društvene ravnopravnosti.

– Sa pravnog stanovišta, ako postoji obaveza države da zaštiti javno zdravlje, ima pravo da uvodi ovakve mere – kratko je rekla Poverenica.

Od sinoć je počela primena kovid propusnica u ugostiteljskim objektima, a ta mera važi, za sada, jedino u periodu nakon 22 sata. Nakon dva dana upozorenja, u ponedeljak će inspekcijske službe imati pravo da naplaćuju novčane kazne vlasnicima, radnicima ili gostima bez dokaza o vakcinaciji, preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, kao i onima bez negativnog pcr testa u prethodnih 72 sata ili antigenskog ne starijeg od 48 sati.

Kazna za vlasnike restorana i kafića, ukoliko se u njihovom objektu pronađe osoba bez propusnice, osim novčane biće i zatvaranje lokala na 24 sata.

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
44 Shares
Share via
Copy link