Magazin

Kako je Srpska lista na Kosovu ispalila Crnogorce pa dala podršku Tačiju, Hardainaju i Veseljiju

radoičić i vučić
Printscreen / Collage

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M. Vujičić napisao je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga optužuje da je zloupotrebio ovu nacionalnu manjinu za ostvarivanje svojih ciljeva na Kosovu, te da je prekršio predizborni dogovor napravljen uoči parlamentarnih izbora 2019. godine.

Vujičić je očigledno šokiran da Aleksandar Vučić može da slaže i ne ispuni dato obećanje, a sada na sva zvona dreči i kuka jer je ispao naivan i lakoveran pre pune dve godine. Naš predsednik da slaže?!?! Nemoguće. Sigurno je gospodin Vujačić permutovao ličnosti ili je jednostavmo pogrešno razumeo i protumačio našeg istinoljubivog predsednika.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova na početku svog otvorenog pisma piše o zaslugama Crnogoraca sa Kosova za izborni uspeh Srpske liste te 2019.

Poštovani predsjedniče Vučiću, kao državljani Srbije pozivamo Vas da nakon dvije godine konačno ispoštujete obaveze iz 2019 godine koje su tokom parlamentarnih izbora na Kosovu u Vaše i ime države preuzeli oficir za vezu, Dejan Pavićević i potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.
Zarad šire javnosti i istine, moramo Vas podsjetiti da je Srpska lista te godine po prvi put osvojila 10 poslaničkih mandata u Skupštini Kosova između ostalog zahvaljujući i našoj podršci.

Zbog činjenice da smo se odazvali Vašim apelima i dali značajan doprinos apsolutnoj pobjedi Srpske liste, naša organizacija i zajednica izgubile su sve unutar kosovskih institucija sa tenedencijom većih gubitaka i stradanja – započeo je svoje pismeno izlaganje Vujičić.

On zatim menja ton i nagoveštava način na koji je izmanipulisan i on i njegovo udruženje, ali i cela crnogorska nacionalna manjina na Kosovu.

Sa druge strane vi ste dobili sve a umjesto zahvalnosti sa Vaše strane mi smo dobili opstrukcije po pitanju implementacije “Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice” kao i potpunu blokadu našeg ustavno pravnog priznanja koje kao što znate nije moguće bez podrške srpskih poslanika u Skupštini Kosova.

Poštovani predsjedniče Vučiću, po predizbornom dogovoru iz 2019. godine implementacija pomenute strategije i rješavanje našeg formalno pravnog položaja bile su prioritetne tačke koje ste trebali da podržite odmah po formiranju Vlade Kosova. Na žalost dogovor nijeste ispoštovali čime ste direktno ugrozili naš opstanak i svukupni položaj na ovim prostorima – optužio je Vujičić predsednika Srbije.

On zaključuje u vrlo oštrom maniru, precizno navodeći da Vučić i njegova Srpska lista učestvuju u svesnom uništavanju i poništavanju crnogorske manjine na prostoru Kosova i Metohije i čudi se kako je moguće da su predsedniku Srbije od Crnogoraca bliži saradnici Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji.

Simptomatično je da ste nas zloupotrijebili i uvukli u klopku koja ima za cilj potpuno uništenje crnogorskog etničkog bića na Kosovu dok recimo deceniju unazad dajete bezrezervnu podršku Tačiju, Haradinaju i Veseljiju. Sva trojica su obavljali najviše državničke funkcije isključivo zahvaljujući glasovima Srpske liste u Skupštini Kosova. S poštovanjem, Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M.Vujičić – navodi se na kraju otvorenog pisma upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Čuvena je narodna izreka “ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju”, a ovo je eklatantan primer političkog promišljanja ljudi koji žele da zbog svog ličnog profiterstva ili male grupe koja ih okružuje, sarađuje sa moralno diskutabilnim pojedincima bez obzira koliko funkcija koju takvi pojedinci obavljaju bila moćna i važna.

Dotični gospodin Vujičić preveslan je kao plitak potok od strane Aleksandra Vučića i Milana Radoičića, a sada pokušava da putem medija optuži svog partnera da nije ispoštovao tipičan poslovni dogovor. Tužno i patetično, ali savršeno oslikava način političkih dogovora i pre svega značaj izgovorene i date reči čoveka čiji je zadatak da predstavlja jedinstvo našeg naroda.

Valjda to znači da smo mi kao narod onda skloni manipulaciji, lažima, a čini se da ni reč ne držimo baš čvrsto, sudeći po tome da smo izabrali takvog čoveka na čelo države.

„Ne lažem, keve mi Nevenke“ ili kako su se Pacoli i Radoičić “slučajno” slikali na jahti u Budvi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1K Share
1K Share
Share via
Copy link