Magazin

„Ne lažem, keve mi Nevenke“ ili kako su se Pacoli i Radoičić “slučajno” slikali na jahti u Budvi

Rakic-Pacoli-Radoicic-KRIK
Foto: krik.rs

Susret predsednika Srpske liste Gorana Rakića i sumnjivog biznismena Milana Radoičića sa nekadašnjim kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem leta 2017. godine u Budvi, bio je totalno slučajan, neplaniran i krajnje spontan, otprilike je poenta onoga što je Pacoli izjavio u nedavnom razgovoru za medije.

On je pre tri dana rekao da na tom susretu nisu razgovarali o politici, ali pre dve godine kada je fotografija isplivala zahvaljujući KRIK-u, Pacoli je imao potvrdan odgovor rekavši da se tada govorilo o sastavu nove vlade.

Pacoli tvrdi da pre sudbonosnog susreta na jahti, Radoičića nije poznavao. On objašnjava da je te večeri bio u prisustvu porodice na svojoj jahti, kada je primetio Gorana Rakića kako silazi sa druge jahte.

– Rakić je sišao odatle i došao kod mene. On mi je rekao da dođem da sednem i popijem piće i normalno bez ikakvih predrasuda ušao sam tamo – ispričao je Pacoli za portal „Kalzo“.

Rekao je da nije znao na čijoj je jahti i objasnio „bonton“ po kome „vlasnik jedne privatne jahte ne pita ko je vlasnik druge“. Dodaje da je primetio da je ta jahta bila manja od njegove napominjujući da se o vlasniku nije raspitivao.

– Dok sam bio tamo čovek je došao i sedeo. Niko ga nije predstavio kao Radoičića. Onda sam se pozdravio, izašao, uzeo decu i izašli smo u grad. Možete da pitate Rakića, nisam znao ko je bio tamo, ostao sam 10 minuta. Ni danas ne znam ko je od njih bio Milan Radoičić – neuspešno uverava Pacoli.

On je otkrio da je te večeri na jahtu pozvao i Agima Bahtirija, gradonačelnika južnog dela Mitrovice, pošto se on i Rakič druže.

– Bahtiri je bio jako nervozan zato što je mislio da smo se dogovorili da se tamo sretnemo, a njemu nismo ništa rekli. Rekao sam mu da je to bilo slučajno – a novinari portala „Kalzoa“ su bezuspešno pokušali da dobiju potvrdu od Bahtirija koji ipak nije odgovarao na pozive.

KRIK podseća da se susret dogodio baš u vreme dugih pregovora o sastavu nove kosovske vlade, a Pacoli je ubrzo nakon sastanka napravio iznenađujući preokret jer je napustio dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Još jednu sliku sa istog sastanka objavio je i kosovski portal „Insajderi“ na kojoj se vidi još jedan muškarac koji zbog građe i mladeža na vratu podseća na Zvonka Veselinovića, Radoičićevog kuma i najbližeg saradnika.

Veselinović i Radoičić su danas ugledni biznismeni sa dubokim vezama kako u kosovskoj tako i u srpskoj politici. Pre desetak godina, međutim, srpska obaveštajna agencija BIA vodila je istragu protiv njih za šverc droge, oružja i nafte, kao i zelenašenje i pranje novca. Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela, ali su u gotovo svim oslobođeni.

Kada je Veselinović 2011. napustio Kosovo zbog optužbi da je učestvovao u paljenju administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, Radoičić je preuzeo poslove na severu Kosova.

Ubijeni Oliver Ivanović govorio je da su kriminalne strukture preuzele sever Kosova, a Radoičića označio neformalnim centrom moći koji o svemu odlučuje.

Ivanović je ubijen nekoliko meseci posle ove izjave. Istraga kosovskih organa došla je do toga da iza njegovog ubistva stoji kriminalna grupa koju predvode Veselinović i Radoičić, ali njih dovjica nisu optužena pošto kosovski zakon ne dozvoljava da se postupak vodi u odsustvu.

Motiv ubistva, kako je utvrdilo tužilaštvo, bio je politički, jer je Ivanović bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Za Radoičićem je raspisana i poternica, a dok kosovske vlasti tragaju za njim, on se u Srbiji sastajao sa najvišim državnim predstavnicima.

Nekoliko meseci posle ubistva, Radoičić je postao potpredsednik Srpske liste, stranke koja je osvojila 98 odsto glasova na poslednjim izborima u srpskim sredinama, odnosno svih 10 poslaničkih mesta predviđenih za Srbe u kosovskom parlamentu.

Srpska lista nezaobilazni je partner svih kosovskih vlada. Dok stranka dobija ministarke pozicije i poslove, njihov potpredsednik tvrdi da je postupak protiv njega politički progon i nema nameru da se odazove kosovskim vlastima, piše KRIK.

Serija obijanja stanova ekipi KRIK-a, policija nije rešila nijedan slučaj

37 Shares
Share via
Copy link