Koronavirus Srbija

U Vojvodini 126 novoobolelih, Šabac novo žarište, u jednom danu broj zaraženih veći nego za prethodna 3 meseca

koronavirus-lekari

Trend trocifrenog broja novoobolelih od kovida-19 u Vojvodini nastavljen je i tokom prethodna 24 sata.

U tom periodu registrovano je 126 obolelih, a prisustvo virusa se evidentira u svim vojvođanskim okruzima. Najviše obolelih je u Južnobačkom okrugu i Novom Sadu.

Trenutno u Vojvodini ima 1.275 pacijenata zaraženih virusom, navode u Pokrajinskoj vladi, prenosi 021.

U Kliničkom centru Vojvodine leči se 201 pacijent, od kojih se 16 nalazi na mehaničkoj ventilaciji i u teškom su stanju. U Opštoj bolnici u Pančevu na lečenju je 100 pacijenata. U ostalim kovid centrima bolnica u Vojvodini nalazi se 95 pacijenata, od toga je u Vrbasu 36, u Sremskoj Mitrovici 20, u Somboru 15, Subotici 13, Vršcu 8 i u Kikindi 3.

U Dečijoj bolnici u Novom Sadu nalazi se troje dece kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Od početka epidemije, od kovida-19 oboleo je 321 zdravstveni radnik u Vojvodini.

Do danas su od posledica ove bolesti preminula 54 građanina pokrajine.

– Svi ovi podaci nam jasno ukazuju na to da je situacija veoma ozbiljna i da je poslednji trenutak da pokažemo maksimalnu odgovornost. Apelujemo na građane da se pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mera zaštite, kako bismo zaustavili dalje nekontrolisano širenje virusa – navode u Pokrajinskoj vladi.

Šabac novo žarište

Posle Beograda, Šabac je najkritičniji grad pogođen korona virusom

Samo u jednom danu broj novozaraženih u Šapcu je bio veći nego ukupan broj u prethodna tri meseca, broj zaraženih je dostigao 656.

– I dalje stojimo na 70 odsto pozitivnosti u odnosu na broj testiranih, nadam se da ćemo dobiti još testova da bismo videli bolju sliku. Još uvek imamo zaostalih laboratorijskih uzoraka i dalje, još 119 za koje ne znamo rezultate – rekla je dr Dragana Radojičić, piše Telegraf.

– Veterinaraki specijalistički institut u Šapcu takođe radi, pa je rezultat odmah gotov. Ono što je interesantno za zadnje dve nedelje – imamo preko 1.200 kontakata u kućnoj izolaciji, nismo uspeli sve kontakte da pozovemo i stavimo u izolaciju, iako nam pomaže policija – istakla je dr Radojičić.

Na pitanje kako je u Šapcu došlo do eksplozije korone, da li je zakazao narod ili sistem, rekla je:

– Ipak mislim da je ovo do nas, mi u prvom piku nismo imali veliki broj obolelih i nismo imali teške kliničke slike, dok god ljudi nemaju nekog bliskog obolelog, oni misle da to nije ništa – objasnila je.

Na pitanje da li je ovo maksimum, dr je rekla da nisu pohvatani svi kontakti, ali da se nada da neće biti više novozaraženih na dnevnom nivou od 70 odsto. Jedan deo bolnice u Šapcu je pretvoren u kovid bolnicu.

Kon: Situacija gora nego u aprilu, nikada nisam video takvu epidemiju

PARTNERI SAJTA


20 Shares
Share via
Copy link