Koronavirus Srbija

Kon: Situacija gora nego u aprilu, nikada nisam video takvu epidemiju

Epidemiolog Predrag Kon o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji – stanje je gore nego u aprilu, kaže.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u emisiji “Oko” na RTS-u da je jučerašnji dan nesumnjivo najteži dan po broju umrlih i da je pred nama situacija koja do sada nije bila.

– Nesumnjivo da je najteži dan po broju umrlih, a i po tome što je krenuo nagli porast oboljenja. U Beogradu se virus nije smirio iako smo mi to očekivali, i dalje se ljudi javljaju u kovid ambulante sa korona simptomima.

Mi u Beogradu tesitramo oko 900 osoba svaki dan, dok je ranije bilo oko 600. Moramo da uzmemo u obzir da rezultati kasne po četiri-pet dana kada razmatramo koliko je sve aktuelno.

Pred nama je situacija koja do sada nije bila, gora nego u aprilu, posebno za Beograd gde je zdravstveni sistem popunjen do kraja – rekao je dr Kon, prenosi Blic.

Ostali gradovi imaju naznake nekog poboljšanja, na neki način je stabilizovana situacija u smislu prihvata slučajeva. Što se tiče Šapca, Užica i Kragujevca, tu je relativno mirna situacija.

Ja u svojoj lekarskoj karijeri nisam imao prilike da vidim takvu respiratornu epidemiju – naglašava Kon.

On je rekao i da su svi su govorili da će toplota i sunce da suzbiju virus, ali da se to nije dogodilo.

– To je ponašanje svih ostalih virusa koje poznajemo, ovde se postavlja pitanje da je moguće da ostane u vazduhu, ali to se odnosi samo na zatvoreni prostor, teretane, liftovi… – kaže epidemiolog.

Kon razočaran: Ako zdravstveni sistem pukne, idemo ponovo u karantin

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
203 Shares
203 Shares
Share via
Copy link