Koronavirus Magazin

Ovom bračnom paru zahvalan je ceo svet, a njihova ljubav, znanje i posvećenost dala nam je nadu u život bez kovida

Posvećenost, znanje i ljubav zaslužni su za vakcinu protiv koronavirusa. Doktori Ugur Sahin i Oezlem Tuereci ne samo što su u braku dugi niz godina već ih povezuje i ljubav prema medicinskim istraživanjima.

Upravo ovaj bračni par stoji iza vakcine protiv kovida koja bi mogla da spasi svet.

55-godišnji “skromni” lekar još 2008. godine postao je izvršni direktor nemačke biotehnološke kompanije, a njegova supruga i koleginica, 53-godišnja Oezlem član odbora BioNTech. Zajedno čine “tim iz snova” koji stoji iza svetskih nada o vakcini protiv kovida, piše Telegraf.

Svet je oduševila jučerašnja vest o pronalasku vakcine kompanija Pfizer i BioNTech koje su objavile da je njihova 90 odsto efikasna!

Prof. dr Sahin je rođen u Turskoj, ali su njegovi roditelji “trbuhom za kruhom” otišli za Nemačku gde su radili u Fordovoj fabrici automobila. Ugur je upravo u ovoj zemlji završio medicinu i postao profesor, ali i istraživač usresređen na imunoterapiju.

Radio je u univerzitetskim klinikama u Kelnu i u Hamburgu gde je tokom rane akademske karijere upoznao koleginicu koja takođe vuče korene iz Turske.

Medicinska istraživanja i onkologija postali su njihova zajednička strast.

Gospođa Tureci ćerka je turskog lekara koji je migrirao u Nemačku, a u jednom intervjuu je rekla da je čak na dan venčanja radila u laboratoriji.

Zajedno su usavršili imuni sistem kao potencijalnog saveznika u borbi protiv raka i pokušali da reše jedinstvenu genetsku strukturu svakog tumora.

Život preduzetnika počeo je 2001. godine kada su osnovali Ganymed Pharmaceuticals kako bi razvijali antitela za borbu protiv raka, ali prof. Sahin nikada nije odustao od predavanja.

Ganymed su potom prodali japanskoj kompaniji Astellas 2016. godine za 1,4 milijarde dolara.

Ipak, mnogo pre toga još 2008. godine osnovali su BioNTech sa ciljem da prate mnogo širi spektar alata za imunoterapiju raka. Fondacija Bila Gejtsa uložila je čak 55 miliona dolara u njihovu kompaniju koja takođe radi na programima za HIV i tuberkulozu.

Kolege opisuju gospodina Sahina kao mirnog i odmerenog čoveka koji izbegava da se opterećuje cenom vrednosti akcija već ga više zanima čitanje naučnih časopisa.

Upravo to je rezultiralo da on i njegova supruga budu uvršteni na listu 100 najbogatijih Nemaca.

– Uprkos dostignućima, nikada se nije promenio i uvek je ostajao skroman i ljubazan – ističe Matijas Kromajer, član odbora.

Dodao je da gospodin Sahin obično dolazi na poslovne sastanke u farmerkama noseći sa sobom biciklističku kacigu i ranac.

Isto kaže i Matijas Teobald, kolega profesor koji je sa njim radio preko 20 godina.

– On je vrlo skromna osoba. Izgled mu malo znači. On želi da stvori strukture koje će mu omogućiti da ostvari vizije i te težnje su daleko od skromnih – istakao je.

Korona virus i vakcinacija: Šta znamo o prvoj vakcini, kako deluje i koliko je efikasna

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

329 Shares
329 Shares
Share via
Copy link