Koronavirus Svet

Trka za vakcinom protiv koronavirusa uzrokovala je nestašicu majmuna

koronavirus vakcina majmuni

Kako javljaju američki mediji, pre nego što potencijalne vakcine počnu da se testiraju na ljudima, u pretkliničkim istraživanjima istražuje se sigurnost i delotvornost vakcine na majmunima. Međutim, s obzirom na to da je trenutno u igri više od 100 mogućih vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

“Imamo nestašicu”, rekao je za “USA Today” dr Skip Bom, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Nju Orleansu.

“USA Today” navodi kako je, kao i u mnogim drugim aspektima društva, pandemija u prvi plan stavila postojeći problem.

Konkretno, centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka finansiranja kako bi se majmuni uzgojili u SAD-u.

“Uvek smo bili u stanju u kom naša produkcija jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima, a kad se pojavila pandemija virusa korona, to nas je gurnulo još dalje”, pojasnio je Bom, a preneo 021.

Iako se udruženja koje zagovaraju prava životinja protive korišćenju primata u naučnim eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine.

Centar u Nju Orleansu na svom sajtu navodi kako pokušavaju da koriste najmanji mogući broj životinja potreban za validne naučne rezultate. Nažalost, trenutno nije moguće potpuno zameniti korišćenje životinja računarskim modelima.

“Reakcije imunološkog sistema majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato nam ti eksperimenti mogu dati vrlo dobre pokazatelje sigurnosti i delotvornosti vakcina”, rekao je Džej Rapaport, direktor Centra.

Ne nadajte se skoroj kovid vakcini, bogati su već kupili više od pola

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link