Putovanja Srbija

Koronavirus turizam: Vrednosni vaučeri ili povraćaj novca

U ekonomskom smislu, prva globalna žrtva koronavirusa je turizam. Zato sve zemlje pokušavaju da ublaže posledice, ali i da nađu rešenje za one koji su već uplatili letovanja. U našoj zemlji 240 hiljada ljudi uplatilo je aranžmane do kraja leta, a do kraja godine preko 500 hiljada.

“U narednih godinu i po dana, oni koji su uplatili aranžmane, mogu da ih iskoriste preko agencija peko kojih su ih i uplatili, dakle da da dobiju vrednosne vaučere”, rekao je ministar turizma Rasim Ljajić za Prvu TV i dodao da ukoliko u tom periodu ne žele da iskoriste uplaćeni aranžman, onda je agencija obavezna da posle 31. decembra 2021. vrati novac, prenosi b92.

Ljajić je istakao da je bilo i ideja da se aranžmani koji su uplaćeni u inostranstvu iskoriste i ovde, međutim, taj novac agencije su već uplatile stranim partnerima, pa je za nove aranžmane u Srbiji takođe potreban “svež novac” koji agencije nemaju.

Što se tiče uplaćenih đačkih ekskurzija, rekao je da je procedura ista, odnosno da će važiti vrednosni vaučeri. S tim što je situacija u ovom slučaju lakša jer je 80 posto ekskurzija organizovano na teritoriji naše zemlje.

Podsetimo, vaučere za putovanje po Srbiji mogu da iskoriste penzioneri, svi nezaposleni, kao i svi zaposleni koji imaju platu ispod 60 hiljada, sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i uključuje se i nova grupa, a to su studenti.

Još 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u ponudi Novi Sad i Beograd

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
60 Shares
Share via
Copy link