Beograd Magazin

Nevakcinisana Beograđanka (20) na respiratoru, njena pluća više ne dišu

kovid-batajnica-pluca

– Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest… Juče je intubirana, ona nema pluća, diše levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana – rekla je u uključenju za RTS iz kovid bolnice u Batajnici direktorka dr Tatjana Adžić Vukičević. Zastrašujući simci pluća prikazuju progresiju bolesti tokom svega tri dana.

Tokom deset meseci rada ove bolnice, nije bilo težeg mlađeg pacijenta od dvadesetogodišnje devojke. Ona je nevakcinisana i nema nijednu pridruženu bolest.

Broj zaraženih raste iz dana u dan, a lekari upozoravaju da se najviše zaražavaju nevakcinisani i da su u kovid ambulantama sve veće gužve. Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da se plaši situacije u koju ćemo doći da pet ili deset dana.

U kovid bolnici u Batajnici su otvorene četiri intenzivne nege i 18 poluintenzivnih nega. Najmlađi pacijent je devojka od samo dvadeset godina.

– Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70 – rekla je doktorka Adžić Vukičević.

Navodi da od 10 pacijenata u jedinici intenzivne niko nije vakcinisan.

– Кada anketiramo sve ljude u bolnici, preko 90 odsto nisu vakcinisani. Ne znam koju poruku da kažem, da smo krenuli lepo da se vakcinišemo sigurno da ovakvog scenarija ne bi došlo – rekla je Adžić Vukičević.

Kako objašnjava doktorka, Srbija se sada suočava sa požarom, a stanje opisuje kao mnogo gore nego u decembru prošle godine. Od pojave prvih simptoma do prijema u bolnicu u proseku treba od pet do sedam dana, a teška klinička slika koju ima mlada Beograđanka nastaje za devet dana, kod nekih i brže, za četiri, piše RTS.

Prema njenim rečima, u kovid bolnici najčešći pacijenti su mlađi nevakcinisani muškarci, između 30 i 40 godina, pa muškarci između 40 i 50 godina te mladi ljudi između 20 i 30 godina. Žene čine jednu petinu hospitalizovanih pacijenata.

Stvarni primeri buđenja iz kome nakon 20 i 30 godina, koji i danas bune naučnike

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link