Koronavirus Srbija

Sve osim škola treba zatvoriti, kovid propusnice u Srbiji ne mogu funkcionisati

kovid-respiratori
Foto: Zhang Yuwei / AP

Srbija je u periodu eksponencijalnog rasta broja zaraženih koronavirusom i neophodno je zabraniti sca javna okupljanja dok još nije kasno, smatra prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

– Pod hitno treba zabraniti sva javna okupljanja dok još nije kasno, jer smo u periodu eksponencijalnog rasta broja zaraženih. Ništa ne znači ni uvođenje kovid propusnica, jer se to ne sprovodi kako treba. Niko ne gleda lične karte, pa na jednu kovid propusnicu može da uđe dvadeset ljudi, dok za privatne zabave to ionako nije izvodljivo. Jedino rešenje je zabraniti javna okupljanja i privatne proslave do daljeg, odložiti ih za neko bolje vreme – kaže za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti i članica Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

Kako kaže, „treba svesti na minimum sve kontakte, koliko god da je to nepopularno i teško“.

– Nastavlja se eksponencijalni rast broja novoobolelih i zaista ne znam zbog čega se ne sastaje Krizni štab i zašto ne donosi tu jedinu validnu moguću meru, a to je apsolutna zabrana masovnih okupljanja. Sve što može da se zatvori, osim škola, treba zatvoriti. Žao mi je, ali to je jedini način da se obuzda epidemija. I vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Obavezna za zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve koji su u kontaktu s velikim brojem ljudi. Poštovanje mera se podrazumeva, obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance – ističe Plavšić.

Prema njenim rečima, u poslednje vreme je mnogo zaraženih među mladima, znatno više nego što je to bio slučaj ranije. Neki od njih, dodaje, završavaju u bolnici sa veoma teškim oblikom bolesti, a među njima ima i jedva punoletnih.

Najviše mladih zaražava se na masovnim okupljanjima

– Masovna okupljanja su bukvalno izvori zaraze i odatle se regrutuje najveći broj obolelih među mladima jer su upravo oni najčešći učesnici takvih događaja, a tu ubrajam i privatne proslave. Kovid svakome od nas može da se desi, on vreba sa svih strana jer je ogromna cirkulacija virusa u populaciji, a premalo je vakcinisanih da bismo dostigli kolektivni imunitet – naglašava Plavšić.

Kako kaže, velika je zabluda vakcinisanih pacijenata da ne mogu da se zaraze.

– Vakcine prvenstveno služe da bi nas zaštitile od teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, ali ne i od zaražavanja, pogotovo sada kada je delta soj apsolutno dominantan. Zaražavanje je stoga moguće i ako se vakcinisane osobe nađu u bližem kontaktu sa obolelima, naročito kada je na malom prostoru izložen velikoj količini virusa – upozorava Plavšić.

Zaraženi i gosti na svadbenom ručku bez igranja i pevanja

Ističe i da situacije iz njenog neposrednog okruženja govore o tome kako se ljudi lako zaražavaju u poslednjih nekoliko dana.

– Primera radi, na jednom svadbenom ručku za četrdesetak zvanica, koji je bio organizovan bez muzike, igranja i pevanja, zarazilo se sedmoro ljudi. Nalazimo se u veoma opasnom periodu, zato moramo izbegavati sve aktivnosti koje nisu neophodne – zaključuje dr Plavšić.

Broj zaraženih nastaviće da raste – biće i do 7.000 dnevno

Epidemiolog i član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da u narodu ne postoji raspoloženje za odgovornije ponašanje, ali ni za kontrolu mera.

– S druge strane, diže se galama oko škola, a nisu škole i deca toliki problem, kao što su ova okupljanja i nepoštovanje mera – rekao je Tiodorović, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, broj zaraženih nastaviće da raste i doći će i do 7.000 novoinficiranih na dnevnom nivou, zbog čega Srbiju mnoge zemlje skidaju sa zelene liste za putovanja.

– Sada su nas i Nemci skinuli sa liste, za njih smo rizična zemlja, Kipar je počeo pre nekoliko dana, a sve zbog ovih podataka. Trebalo je narod ranije da shvati u kakvoj se situaciji nalazimo – ocenio je Tiodorović.

Priča dr Radovanovića o lekaru antivakseru: Na kraju je sve hteo, na 3 vakcine pristao. Nije ih dočekao

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link