Koronavirus Novi Sad

KORONAVIRUS: Za sedam meseci preminuo 91 Novosađanin

koronavirus srbija

Grad Novi Sad platio je troškove 91 sahrane od početka epidemije koronavirusa u martu, potvrđeno je u Gradskoj upravi. Iako tačan broj Novosađana koji su preminuli od virusa kovid 19 nikada nije obelodanjen, za troškove sahrane 91 osobe porodicama koje su se preko JKP “Lisje” prijavile za pokrivanje troškova isplaćeno je po 100.000 dinara, saznaje portal 021.

Ovaj broj preminulih Novosađana je velik jer se do sada iz poluzvaničnih podataka iz juna i jula znalo da je u Novom Sadu preminulo oko tridesetak zaraženih koronom. Naime, vrh pokrajinske vlasti je početkom avgusta dao poslednji zvanični podatak o broju preminulih, a to je bilo 120 na teritoriji cele Vojvodine.

Ovome dodajmo i da je 021.rs 3. septembra pitao pokrajinskog premijera Igora Mirovića o broju preminulih u Vojvodini, jer se nezvanično pominjalo da je cifra dostigala broj od oko 200 ljudi. Mirović je tada rekao da će nam dati odgovor za deset minuta, što se nije dogodilo ni posle tri nedelje.

Prema zvaničnim podacima sa sajta Covid19, do sada je u Srbiji preminulo 744 ljudi zaraženih koronom, što bi značilo da je svaki osmi preminuli Novosađanin.

Ipak, ovi podaci o ukupnom broju preminulih u Srbiji su upitni jer vlast od marta nije transparentna u objavljivalnju informacija o epidemiji virusa virusa. Ovo se posebno vidi iz toga što do danas nije objašnjena razlika u podacima do kojih je došao BIRN (Balkanska istraživačka novinarska mreža) koja je utvrdila da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona preminula 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Trenutni broj obolelih u Novom Sadu i Vojvodini

Institut za javno zdravlje Vojvodine nakon nedelju dana objavio nove podatke za Novi Sad i pokrajinu kada su u pitanju oboleli od Covid-19. Kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u odnosu na prethodnu nedelju uočava se trend pada broja obolelih i registrovanih slučajeva.

“U ovom trenutku je 260 aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine, upola manje nego prošle nedelje. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 95, ali i u ovom slučaju se radi o značajnom smanjenju”, navodi Institu uz ocenu da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

Aktivni slučajevi su prisutni u 36 od 45 opština u Vojvodini, a u 24 opštine je prisutno manje od pet aktivnih slučajeva.

Tokom prethodne tri nedelje na teritoriji Vojvodine došlo je do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni epidemijski talas. Dnevni broj registrovanih slučajeva se kreće u rasponu od tri do 14. Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo.

Registrovani su pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta. Obolevanje dece je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja. Nije registrovano prenošenje obolenja među decom u školskim uslovima.

Nova studija otkriva kojim redosledom se pojavljuju simptomi koronavirusa

Share via
Copy link