Novi Sad

Više od 50 radnika novosadskog Lira kovid pozitivno, a sumnja se da je broj zaraženih daleko veći

Lear_Lir
Foto: 021.rs

50 zaposlenih u fabrici “Lir” u Novom Sadu pozitivno je na koronavirus, a prema nezvaničnim informacijama broj zaraženih je dvostruko veći.

Da stanje nije ni malo naivno, govori i činjenica da se u rešavanje problema u Liru uključila i gradska vlast te Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U fabrici “Lir” u Novom Sadu ima više desetina radnika zaraženih virusom korona, zbog čega se u rešavanje problema uključila i novosadska vlast, saznaje 021.rs.

Fabrika koja je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za privredne registre, zapošljavala više od 2.500 radnika, tokom vanrednog stanja obustavila je svoj radni pogon, a radnike poslala na godišnji odmor.

U Sindikatu “Nezavisnost” koji je organizovan u “Liru” kažu za 021.rs da zvanični broj koji su oni dobili o broju zaraženih kolega iznosi 50. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, u ovoj velikoj fabrici zaraženo je oko 90 radnika. Našoj redakciji obratilo se i nekoliko radnika koji su naveli da na posao moraju da dolaze i oni čiji su članovi porodica zaraženi.

“Kompanija jeste preuzela sve preporučene mere. Imamo termovizijske kamere, imamo zone na ulasku u fabriku, maske nosimo svih osam sati, imamo dovoljno sredstava za dezinfekciju. Danas su počela i dodatna testiranja. Mi smo kao sindikat tražili da se svi radnici testiraju, ali izgleda da to nije finansijski izvodljivo, te su počela dodatna testiranja. Mnogo je ljudi, mnogo je kontakata sa drugim ljudima i teško je proceniti ko se zarazio u fabrici, a ko van nje”, kažu u Sindikatu za 021.rs.

Veliki broj radnika iskoristio je godišnji odmor u martu i sada praktično moraju da idu na posao, iako epidemiološka situacija nije povoljna. Momenat je i takav da kompanija ima dosta porudžbina, koje mora da isporuči, što zahteva dodatna zapošljavanja i veći protok ljudi.

Ono što bi moglo da smanji broj zaraženih u fabrici jeste da ona ne radi ili da radi u smanjenom kapacitetu. Jedna od opcija bi bila da se fabrike u inostranstvu, kojima “Lir” isporučuje delove, zatvore, čime bi praktično prestala potreba za proizvodnjom u tom trenutku.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da se gradska vlast angažovala nakon informacije da ima više desetina zaraženih u ovoj kompaniji. Rukovodstvo fabrike je uspostavilo saradnju sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, kako bi ova ustanova pomogla da se smanji dalje širenje virusa.

“Nisam išao u ‘Lir’, ali je išao direktor Instituta za javno zdravlje Vladimir Petrović i njega je prihvatilo rukovodstvo fabrike, tako da Institut ušao u kontrolu. Mislim da se sada situacija već smiruje. ‘Lir’ je odabrao privatni dom zdravlja da im bude u okviru fabrike, a informacije koje imamo su da je najveći problem ne proces rada, nego kako radnici provode slobodno vreme i tu dolazi do zaražavanja. Procena epidemiologa je da do zaražavanja ne dolazi na radnoj površini, nego u kantini, prostoru za pušenje i slično”, navodi Vučević.

Gradonačelnik dodaje i da “Lir” nije jedini kolektiv sa većim brojem zaraženih, podsetivši da je u Novom Sadu, samo u ponedeljak, registrovano više od 400 novih slučajeva.

Radnici Aptiva zbijeni kao sardine oko ormarića za presvlačenje, jedni drugima dišu u potiljak

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Pa sta ako ima korone u liru? ( nisam zaposlen tamo niti sam ikada radio, ali mi je mucno citati tako glupe naslove, to sto je to za nekoga konc logor za nekoga je od zivotnog znacaja. To sto je neko napisao da je 10 000 proslo kroz tu firmu je samo pokazatelj da kome se ne svidja ide dalje i trazi bolje ) ima je na svakom cosku…. Samo malo psihicki trebate prestati citati gluposti u novinama i po portalima i bice vasem mozgu mnogo lakse i bolje!
    Kakva panika na sve strane, korona u liru, korona u starackom domu, korona u skupstini, korona u prodavnici…Aman ljudi godinu dana je vec korona prisutna, ako se toliko bojite otvorite bolovanje, dajte otkaze, zazidajte prozore i vrata pa uzmite filtere kako se ne bi zarazili koronom. Kada je gripa bila aktuelna, niko je nije primecivao niko nije govorio o njoj, a jednako je zarazna…. ( niti je protiv gripe iko bio nasilno vakcinisan ).

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link