Koronavirus

Izlečeni od koronavirusa pate od dugotrajnih simptoma?

njujork-koronavirus

Iako je vrhunac pandemije koronavirusa već prošao u velikom delu Evrope, a bolnice više nisu prepune, na hiljade onih koji su se oporavili od kovid-19 i dalje pate od dugotrajnih simptoma kao što su pomućena svest, zamor i gubitak daha.

Kako navodi CNN, jedan od takvih primera je slučaj Emilijana Peskarola, 42-godišnjeg profesionalnog ronioca iz Italije, koji je u bolnici u Ðenovi lečen 17 dana tokom marta i aprila, a tri meseca posle odlaska kući i dalje ima problema sa disanjem.

Peskarolo ističe da, po otpuštanju iz bolnice, nedeljama nije primećivao nikakav napredak u daljem oporavku i da mu se čak i kratka šetnja činila kao penjanje na Mont Everest.

Kako kaže, gubio je dah i tokom govora, zbog čega je bio veoma zabrinut, a tek kada je, zajedno sa desetinama drugih rekonvalescenata, krenuo na rehabilitaciju u jednoj klinici u svom gradu, napredak je postao vidljiv.

Skorija istraživanja pokazala su da koronavirus oštećuje ne samo pluća već i bubrege, jetru, srce, mozak, nervni sistem, kožu i probavni trakt.

Zbog toga su usluge rehabilitacije za rekonvalescente počele da nude i zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji, gde se oni koji pate od dugotrajnih simptoma organizuju i u internet zajednice, pokušavajući da sebi olakšaju put do oporavka navodi CNN.

Doktor iz Niša o paklu borbe sa koronom: Objasnio sam ukućanima kako da me sahrane

Izvor: B92

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link