Magazin

6 lažnih saveta o koronavirusa koje treba da ignorišete

korona

Sa koronavirusom stigao je i veliki broj lažnih saveta i izmišljenih stručnjaka koji navodno imaju lek za ovaj opaki virus. Neki od tih saveta su bezopasni, ali neki bi mogli ozbiljno da ugroze vaše i zdravlje vaše porodice.

Zato je potrebno da dobro proverite informacije sa kojima se susrećete na internetu.

Ove savete nikako ne smete da sledite:

1. Beli luk

Mnogi korisnici Fejsbuka dele objave savetujući nas da jedemo beli luk kako se ne bismo zarazili.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kažu da, iako se radi o „zdravoj hrani koja može da poseduje izvesna antimikrobska svojstva”, ne postoje dokazi da jedenje belog luka može da zaštiti ljude od novog korona virusa, piše BBC.

Mnogi saveti koje ljudi dele, nisu štetni sami po sebi – dok god vas ne sprečavaju da sledite dokazane medicinske savete – ali imaju potencijal da to postanu.

List Saut Čajna morning post izvestio je o ženi koja je morala da bude primljena na bolničko lečenje zbog teške upale grla pošto je pojela kilogram i po sirovog belog luka.

Znamo da jedenje voća i povrća i uzimanje vode može da bude dobro za zdravlje. Međutim, nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv ovog virusa.

2. „Čudotvorni minerali”

Jutjuber Džordan Sejter, koji ima više hiljada pratilaca na različitim platformama, tvrdi da „čudotvorni mineralni suplement” po imenu MMS može da „istrebi” korona virus.

MMS sadrži hlor dioksid – industrijski izbeljivač.

Sejter i drugi su promovisali ovu supstancu još pre izbijanja epidemije korona virusa. On je tvitovao u januaru da „ne samo da je hlor dioksid (ili MMS) efikasan ubica ćelija raka, već može da istrebi i korona virus.”

Prošle godine, iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je stiglo upozorenje da je MMS opasan po zdravlje kada se pije. Zdravstvene ustanove drugih zemalja su izdale zvanična upozorenja takođe.

U FDA kažu da nisu upoznati „ni sa jednim istraživanjem koje pokazuje da su ovi proizvodi bezbedni ili efikasni u lečenju bilo kakve bolesti.” Oni upozoravaju da uzimanje MMS-a može da izazove mučninu, povraćanje, proliv i tešku dehidrataciju.

3. Sredstvo za dezinfekciju ruku iz kućne radinosti

Mnogi izveštavaju o nestašicama gela za dezinfekciju ruku, budući da je pranje ruku ključni način da se spreči širenje virusa.

Nakon što su se pojavili prvi izveštaji o nestašicama u Italiji, na društvenim mrežama su se pojavili i recepti za pravljenje gela u kućnoj radinosti.

Ali ovi recepti, navodne zamene za jedan od najpopularnijih brendova u zemlji, bili su zapravo za sredstvo za dezinfekciju koje je bolje za čišćenje površina i, kao što su naučnici istakli, nije baš pogodno za nanošenje na kožu.

Gel za ruke na bazi alkohola obično sadrži 60 do 70 odsto samog alkohola, ali i omekšivače zbog kojih je blaži za kožu.

Profesorka Seli Blumfild, iz londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu ne veruje da možete da napravite efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće – čak i votka sadrži samo 40 odsto alkohola.

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da bi većina uobičajenih kućnih sredstava za dezinfekciju trebalo da bude dovoljno efikasna za čišćenje površina.

4. Srebro koje se pije

Upotreba koloidalnog srebra se reklamirala u emisiji američkog televanđeliste Džima Bejkera.

Koloidalno srebro su sitne čestice metala porinute u tečnost. Gost u emisiji je tvrdio da ovaj rastvor ubija neke vrste korona virusa u roku od 12 sati (iako je priznao da još nije testiran na novom korona virusu).

Ideja da ovo može da bude efikasan lek je naširoko deljena na Fejsbuku, naročito u grupama koje se zalažu za „,medicinsku slobodu” i koje su duboko sumnjičave prema institucionalnim medicinskim savetima.

Zagovornici koloidalnog srebra tvrde da ono može da izleči mnoge bolesti, da deluje kao antiseptik i da ojačava imunitet.

Ali američke zdravstvene institucije nedvosmisleno navode da ne postoje dokazi da ova vrsta srebra pomaže pri bilo kom zdravstvenom stanju.

Još bitnije, može da izazove ozbiljne nuspojave i dovede do oštećenja bubrega, moždanog udara i argirije – stanja od kog vam poplavi koža.

Oni kažu da, za razliku od gvožđa i cinka, srebro nije metal koje ima bilo kakvu funkciju u ljudskom telu.

Sada uz neke od objava koje promovišu ovu supstancu tvrdeći da poboljšava opšte zdravstveno stanje, dolaze i upozorenja Fejsbukove službe za proveru činjenica.

5. Uzimanje vode na svakih 15 minuta

Jedan post, koji su kopirali i podelili brojni korisnici Fejsbuka, citira izvesnog „japanskog doktora” koji preporučuje uzimanje vode na svakih 15 minuta.

Ovo navodno ispira bilo kakav virus iz usta. Verzija na arapskom podeljena je više od 250.000 puta.

Profesorka Blumfild kaže da nema nikakvih dokaza da to pomaže.

Virusi iz vazduha ulaze u telo preko respiratornog trakta kad ih udahnete. Neki od njih možda uđu na usta, ali čak i stalno uzimanje vode neće sprečiti da se zarazite.

Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje se generalno smatra dobrim medicinskim savetom.

6. Vrućina i izbegavanje sladoleda

Mnogi tvrde da toplota ubija virus, pa se preporučuje ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotreba fena.

U jednoj objavi, koju su kopirali i podelili korisnici društvenih mreža iz različitih zemalja – i koja je lažno pripisana Unicefu – tvrdi se da uzimanje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus, ali i da sladoled mora da se izbegava.

Šarlot Gornicka radi za Unicef i pokušava da pobije dezinformacije u vezi sa korona virusom.

„Nedavna lažna onlajn poruka… za koju se tvrdi da je deo prepiske Unicefa, izgleda da sugeriše da izbegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju širenja bolesti. Ovo je potpuna neistina, naravno.”

Znamo da virus gripa ne opstaje dugo izvan tela tokom leta, ali još ne znamo kako toplota deluje na novi korona virus.

Zagrevanje tela ili izlaganje suncu u pokušaju da organizam učinite odbojnim virusu – potpuno je neefikasno, smatra profesorka Blumfild.

Jednom kad virus uđe u vaše telo, ne postoji način da se on ubije – vaše telo naprosto mora da se izbori s njim.

Izvan tela, „da biste uništili virus, potrebne su temperature od oko 60 stepeni”, kaže Blumfild – što je mnogo toplije od bilo koje kupke ili saune.

Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni jeste dobra ideja, jer to može da ubije virus koji se zadržao u tkanini. Ali nije dobra opcija za pranje kože.

A vruće kupke i vrele tečnosti neće promeniti vašu stvarnu telesnu temperaturu – ona će ostati stabilna kod svih osim onih koji su već bolesni.

Dodatno istraživanje: BBC Monitoring

5 ključnih stvari koje morate znati o korona virusu

12 Shares
Share via
Copy link