Balkan Koronavirus

Istrijani rade drugačije, pa imaju ubedljivo najmanje zaraženih koronavirusom

istra koronavirus
https://www.dw.com/T.Grimm

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom ponovo je u porastu u čitavom svetu, a kada je u pitanju region najkritičnija situacija je u Hrvatskoj. Ipak, Istra drastično odskače od ostatka zemlje.

U Istri ne postoji policijski čas, nema restriktvnih mera, organizuju se svadbe, kulturni i zabavni programi, a imaju samo 12 obolelih.

Zašto je to tako, odgovor je dao Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

‘Stručnost stožera, odgovornost građana i podrška vlasti lokalne i regionalne samouprave ključ su dobre epidemiološke situacije u Istri’, rekao je za Večernji list, a preneo portal Blic žena.

Maske se Istri, kao i u Srbiji, nose u zatvorenim prostorima, a predlog je i da se nose u svim javnim prostorima. Događaji mogu da se održe, ali samo uz saglasnost stručnog štaba. A što se tiče svadbi, sve može dok god broj gostiju ne pređe cifru od 70 ljudi.

Kozlevac smatra da su u celom sistemu najbitniji epidemiolozi, da bi se što brže izolovali kontakti novozaraženih.

“Taj rad je dosta sličan policijskoj istrazi, ima puno i psihologije, razgovora s ljudima”, objasnio jei dodao da kada se sve poveže, odrđeni kontakti se prate još neko vreme jer mogu da dobiju simptome kasnije, ali više nema širenja među populacijom.

Ipak, ova situacija po njegovim rečima već sutra može da se promeni, jer Istra ipak nije izolovano ostrvo i dosta je uvezenih infekcija.

Loš momak hrvatske politike: Starije u karantin, mladima omogućiti normalan život

PARTNERI SAJTA


28 Shares
Share via
Copy link