Koronavirus Svet

Koronavirus u Francuskoj krenuo mesec dana pre prvog zvaničnog pacijenta

Jedna francuska bolnica ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboleli muškarac bio pozitivan na korona virus najranije 27. decembra, skoro mesec dana pre nego što je francuska vlada zvanično potvrdila prve slučajeve zaraze.

Šef bolnice sa severa Pariza Iv Koen rekao je za BFM TV da su naučnici ponovili testiranje na uzorku od 24 pacijenta koje su lečili u decembru i januaru, čiji su testovi bili negativni na grip.

„Od 24 imali smo jednog koji je bio pozitivan na kovid-19 bolest 27. decembra“, rekao je Koen.

On je dodao da je svaki uzorak ponovo testiran više puta da bi se otklonila mogućnost greške.

Francuska, u kojoj je dosada umrlo više od 25.000 ljudi od korona virusa, samo od 1. marta, prva tri slučaja kovid-19 bolesti, potvrdila je 24. januara. Zvanično to su prvi slučajevi koronavirusa u Evropi, a u pitanju su bila dva pacijenta u Parizu i jedan nedaleko od grada Bordoa.

Koen kaže da je prerano da se kaže da li pacijent, čiji je test 27. decembra bio pozitivan, francuski nulti pacijent, ali navodi da je taj pacijent preživeo.

„Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje dece, ali ne i ženu koja radi u supermarketu. Bio je oduševljen, nije razumeo kako se zarazio. Složili smo slagalicu i otkrili da nije putovao. Jedini kontakt koji je imao je bio onaj s vlastitom ženom, koja je radila u blizini štanda na kojem se prodaje suši, u blizini kolega kineskog porekla“, rekao je Koen.

Međutim, za sada nije poznato da li je kineski radnik putovao u Kinu, što bi trebalo da istraže lokalne institucije, dodao je Koen, a preneo Danas.

Francuski virusolog i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu: Covid-19 je nastao u laboratoriji u Vuhanu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link