Magazin Srbija

Vakcinisani stariji od 12 godina da idu na nastavu, nevakcinisani onlajn

deca-skola-maske
Foto: Telegraf

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon izjavio je da je jedino logično rešenje za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

– Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi – rekao je on.

Kako je objasnio gotovo da uopšte nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka koja se provlači već neko vreme.

– Pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih – naveo je Kon u intervjuu za Kurir.

Istakao je i da se kod vakcinisanih bolest menja i postaje daleko blaža, pa se smanjuje i smrtnost, što je glavni cilj, a rekao je i da će za decu mlađu od 12 godina takođe odlučivati Ministarstvo prosvete.

– Najverovatnije će biti da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno – istakao je Kon.

S tim u vezi oglasio se ministar prosvete Branko Ružić, koji je izjavio da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu na onlajn nastavu.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s Kriznim štabom. U svakom trenutku prioritet su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih – kazao je za Ružić.

Zapošljavaju 1.143 medicinara u novosadsku kovid bolnicu, jedino da ih na određeno uvezu nazad iz Nemačke

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link