Srbija Svet Vesti

„Oslobođeni“ Tviter obeležio Konstraktu kao „neprimerenu“

konstrakta-triptih (1)
Printscreen/YouTube

Na društvenij mreži Tviter uskršnja čestitka naše predstavnice na „Evroviziji“ Ane Đurić Konstrakte označena je kao „neprimeren sadržaj“.

Naime, na zvaničnom evrovizijskom nalogu RTS-a na pomenutoj mreži objavljene su fotografije naše predstavnice za pesmu Evrope Konstrakte kao čestitka za vaskršnje praznike, koje su izazvale buru na društvenim mrežama, zbog stolova koji su u obliku slova „Z“.

To slovo je došlo na crnu listu u mnogim zemljama Evrope zato što su ruska vojna vozila u Ukrajini označena tim slovom.

Mnogi korisnici društvenih mreža su to shvatili kao provokaciju, iako se sama Konstrakta nije bavila politikom niti davala bilo kakve izjave o tome. RTS je oštro reagovao na ove insinuacije, a sada se i Tviter kao platforma priključio neopravdanoj hajci na našu predstavnicu i „spornu“ fotografiju obeležio kao „neprimeren sadržaj“, odnosno „potencijalno osetljiv“.

Da bi objava postala označena kao neprimeren sadržaj na Tviteru, potrebno je da platformi pristigne veliki broj prijava korisnika za objavu koju smatraju neprimerenom. Tviterov tim potom odlučuje da li će staviti znak upozorenja na objavu, ili je čak u potpunosti obrisati, u skladu sa svojom medijskom politikom.

Podsećamo, društvena mreža Tviter od sinoć (25. april) ima novog vlasnika i to je najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask. Kao jedan od glavnih motiva svoje „kupovine“ Mask je naveo kako želi da ovu mrežu učini „slobodnom“ i da na taj način doprinese većoj slobodi govora na internetu.

Ali šta ćemo sad…?

Ilon Mask kupio Tviter za 44 milijarde dolara

OGLAS

48 Shares
Share via
Copy link