Lifestyle

Konobarski trikovi kojima nas varaju u kafićima

Piće ima najbolji i najautentičniji ukus kada je napravljeno prema tačnom receptu, posluženo kako je predviđeno, u odgovarajućoj čaši i u optimalnim uslovima.

Zbog gužvi i u brzini, neki se konobari posluže trikovima koji ne idu u korist gostu.

1. Stavljaju previše leda

Zamolite konobara da vam donese čašu vode i dobićete mlaku vodu sa dve kockice leda u njoj. S druge strane, zatražite bilo koje žestoko piće i ono će plivati u bezbrojnim kockicama leda. Slučajnost? I ne baš.

Led u čaši pruža iluziju da ste dobili više pića nego što mislite, pa je podložno manipulacijama. Ako konobar ne koristi dozatore već „odokativnu“ metodu točenja, velike su šanse da vam daje manje nego što bi trebalo.

Ovim trikom koriste se i prodavači kokica ispred velikih bioskopa, koji prvo ispune plastičnu čašu ledom, a tek onda naliju željeno piće u prostor koji je preostao. Na taj način dobijate manje soka nego što vam pripada. Želite li da izbegnete moguću nepravdu, kod naručivanja naglasite da ne želite led u piću.

2. Toče vam skuplje vrste alkohola

Kada gosti naručuju viski kolu, juice votku ili gin tonic, ne preciziraju koju vrstu alkoholnog pića žele. Umesto najjeftinijeg domaćeg brenda alkohola, ponekad u čaši nađu najskuplju stranu marku, a razliku primete tek kad dobiju račun.

Ako ne želite da se neugodno iznenadite kod plaćanja, kod narudžbe uvek pitajte konobara šta planira da vam natoči. Na cenovniku proverite koliko će vas ta avantura koštati.

3. Toče alkohol iz vazduha

Sigurno ste barem jednom u životu videli onaj barski trik, kad konobar drži bocu alkohola visoko iznad čaše i naliva piće iz velike udaljenosti?

Ovakva vrsta točenja stvara iluziju da se više tečnosti sliva u čašu, ali to nije istina. Iskusni konobari ovako će vam natočiti tačnu količinu, ili čak manje od uobičajene količine alkoholnog pića.

Top 10 najluksuznijih kafića na svetu

32 Shares
Share via
Copy link