Koronavirus Srbija

Kon: Virus neće nestati i ako ne bude vakcine epidemija će trajati godinama

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koroavirusa i epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je teško verovati da ćemo u skorije vreme izaći na kraj sa epidemijom virusa Covid-19.

“Epidemiju je nemoguće ugasiti tako brzo i ako se ne otkrije vakcina mogla bi da traje godinama. Tel treba da vidimo kako će se virus ponašati i sve su manje šanse da će sam od sebe nestati – on ostaje ovde”, rekao je Kon, a preneo b92.

Poručio je da Beograd u ovom trenutku nije žarište.

“Beograd nije žarište u ovom trenutku, jer nema toliko obolelih u odnosu na broj stanovnika, ali je potencijalna mogućnost brzog širenja i dalje velika”, smatra Kon.

Smatra da su maske dale razultat, ali da smanjenje broja zaraženih ide sporije nego kada su na snazi bile restriktivne mere.

“Treba da težimo da spustimo na nulu broj zaraženih, ali to je teško. Maske su dale rezultat. Činjenica je da to ide dosta sporije nego što je bio slučaj kada su na snazi bile restriktivne mere, ali vidi se smanjenje. Međutim, virus je još uvek prisutan”, izjavio je Kon.

Još jednom je istakao važnost smanjenja broja zaraženih.

“Moramo da se spustimo na dvocifreni broj, pa čak i jednocifreni. Međutim, dokle god je virus u cirkulaciji nesigurna je situacija”, naveo je.

Ruska vakcina protiv korone biće registrovana 12. avgusta, prvi je dobijaju medicinski radnici

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link