Koronavirus Srbija

Kon kritikuje zbog nenošenja maski na otvorenom, Tiodorović preti zatvaranjem škola

tiodorovic-kon
Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Nošenje maski na otvorenom prostoru ekstremno je retko, uprkos preporukama, kaže epidemiolog Predrag Kon.

On je u objavi na Fejsbuku istakao da nemali broj ljudi smatra da preporuke protiv kovid 19 treba ismevati, a da čak i neki stručnjaci “podučavaju” da maske ne treba nositi.

Ukoliko se preporuke ne poštuju, kako sprečiti novi talas kovid 19, i da li baš sve mora biti obavezna mera, upitao je Kon.

Kon je još dodao da se u naredne dve nedelje može očekivati ozbiljno povećanje i proširenje korona virusa ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji

Drugi ćlan Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500.

On je ocenio da je realno očekivati da će taj broj biti dostignut u naredne dve nedelje “ako se narod ne uozbilji”.

“Ova nedelja biće veliki test, uverićemo se da li je i onaj deo naroda koji ne poštuje baš mnogo mere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspeha ili smo osuđeni na potpuni neuspeh”, naveo je epidemiolog za Kurir, a preneo 021.

Dodao je da je “prijatno” iznenađen što se u prethodna dva-tri dana u Nišu kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju ograničenja radnog vremena do 23 časa.

“Ako i u Beogradu bude krenulo kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno. Međutim, ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je sitaucija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300, 400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo”, ocenio je Tiodorović.

Dodao je da ni u tom slučaju ne treba uvoditi policijski čas već zatvoriti kafiće i restorane i to u gradovima koji su žarišta epidemije.

“Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih”, naveo je epidemiolog.

Zvanična statistika je laž! U julu testirano 100.000 manje, a zaraženo 6.500 više ljudi

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link