Koronavirus Magazin

Kon: Popuštanje mera tek polovinom septembra, kada budemo videli efekat škole

osnovna skola zenica
FOTO: E.M./ KLIX.BA / RAS SRBIJA

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas gostujući na TV Pink da je polazak dece u školu najznačajnija tema ovih dana, te da popuštanja mera ne bi trebalo da bude tokom prve dve nedelje septembra, dok se ne pokaže efekat škole.

On je na naglasio da je velika zainteresovanost za popuštanje mera, da se produži radno vreme kafića i otvore noćni klubovi, jer veliki broj ljudi živi od ugostiteljstva.

“To su pitanja koja će biti teška. Ne bi smelo da se popušta sa merama sve dok se ne vide prve dve nedelje škole kako će proći. Ekonomski deo ovog problema je izuzetno značajan”, rekao je Kon na TV Pink.

On je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu “dobri prenosioci virusa”.

Ukazao je, međutim, da “treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i da treba obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse”.

Kon je podsetio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje prostora. Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

“Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje”, naglasio je Kon.

Kako je rekao, moguće je napraviti plan koji će deca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

Izvor: Tanjug/021.rs

Kon: Situacija u Beogradu se popravlja, ali ne i u Novom Sadu

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link