Koronavirus Srbija

Kon: Nema dileme da se u Srbiji koronavirus vraća, ne znamo ništa o njemu

Epidemiolog i član kriznog štaba republike Srbije za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon izjavio je da nema dileme da se u Srbiji covid-19 vraća.

Komentarišući jučerašnje rezultate testiranja, Kon je rekao da treba sačekati da se vidi da li će virus vratiti većom snagom.

“Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je dr Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji Oko, a preneo RTS.

Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

“Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 odsto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu”, kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

“Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente”, rekao je profesor Radomir Janković.

Janković je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je kovid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

Kon: Pisanje BIRN-a u rangu teorija zavere

195 Shares
195 Shares
Share via
Copy link