Koronavirus Srbija

Kon: Ljubljenje baka i deka sa unucima nije preporučeno

predrag-kon-22

Epidemolog Predrag Kon izjavio je da se još uvek ne beleži kontinuiran pad u broju obolelih od virusa korona, ali da je situacija znatno bolja nego što je bila u petoj i šestoj nedelji, i da se može razmišljati o povratku uobičajenom načinu života, ali uz stalnu procenu rizika.

Ovako ne može dalje i da moramo da se vratimo u život, rekao je dr Kon i dodao da je situacija znatno bolja nego što je bila u petoj i šestoj nedelji, piše B92.

“Imamo situaciju koja jeste očekivana, ono što dolazi jeste opadanje aktivnosti virusa. Ali i dalje imamo dosta ljudi u bolnicama i na respiratoru. Ipak, sada više ima srednjih i lakših pacijenata, koji pristižu, za razliku od početka”, kaže on i dodaje:

“To su sve pozitivne stvari, tako da ćemo pratiti i dalje”.

Kon smatra i da su najveći rizici su i dalje za uzrast preko 65 godina.

“Prvo se polazi od njih, takođe mora da se pokrene i ekonomski zamajac, kao i firme. Bitno je da vodimo računa o kolektivima osetljivih, kao i o samim zdravstvenim ustanovama”, rekao je dr Kon za Tv Pink.

Kako kaže, to su mesta gde može da se desi da imamo ekscesne situacije koje nas uvek malo vrate unazad.

“Nažalost, imamo troje umrlih u uzrastu od 30 do 39 godina, srećom nemamo mlađe. Sada već imamo 122 umrlih ukupno i približavamo se broju umrlih tokom pandemije 2009. koji je bio 137. Nažalost, taj broj će verovatno na kraju biti veći nego 2009”, smatra dr Kon, ali dodaje da možda kada se poredimo sa drugima to i nije tako loše, ali svaki izgubljen život je teška tragedija, pogotovo ako je neko mlađi.

Dodaje da će na leto morati da se ispita imunitet građana i da će škole će morati da rade.

“Ali videćemo od kada.”

Smatra da je to epidemiološki bolje što kasnije, ali to je relativno jer kad tad moraju da se otvore, i do “cirkulacije korona virus moraće da dođe”.

Prema njegovim rečima radiće se onako kako podaci nalažu.

“Njih ne možemo da menjamo” i ističe da će u okviru struke biti vrlo tvrdi.

“Nećemo se rukovati i grliti, i to će trajati jedno vreme. Neće moći da se živi u vanrednom stanju, neke mere moraju ostati jer će biti i epidemije. Niko ne zna koliko će trajati. I u toku tog perioda moraju biti vanredne mere u smislu socijalnog distanciranja”, rekao je dr Kon, dodavši da moramo da nastavimo borbu protiv virusa.

Dodaje i da neće biti preporučeno ljubljenje baka i deka sa unucima.

Kon: Mesec dana zatvorenosti penzionera može da počne negativno da utiče na njih

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link