Magazin Putovanja

Stari kombi za 2.400€ pretvorili u pokretnu kuću i letovali 9 meseci u Grčkoj, Španiji, Italiji i Hrvatskoj

kombi

Samo 2.400 evra bilo je dovoljno kalifornijskom paru Tomu i Kejtlin da od starog dostavnog kombija naprave svojevrsnu kuću na točkovima. Dizajn nameštaja i enterijera bio je njihov zajednički projekat.

Pre dve godine, Tom i njegova partnerka Kejtlin kupili su staro dostavno vozilo za tek nešto više od 2.000 evra i momentalno su počeli sa radovima.

Za renoviranje im je bilo potrebno šest meseci budući da su oboje u to vreme radili puno radno vreme – Tom kao dizajner, a Kejtlin kao socijalni službenik.

Od limene olupine do kućice na točkovima

U početku prazna limena olupina, sa zarđalim vratima i rupama na karoseriji, pretvorena je u mali dom sa dnevnim boravkom koji se vrlo jednostavno pretvara u bračni krevet, kao i malom čajnom kuhinjom i tušem koji se zagreva pomoću solarnog panela instaliranog na krovu vozila.

– Potrošili smo nešto više od 2.500 evra za renoviranje unutrašnjosti vozila. U to uključujem izolaciju, saniranje poda, i nabavku nameštaja – rekao je Tom.

On je po profesiji dizajner, pa je u velikoj meri pomagao Kejtlin oko planiranja prostora. Ona je veliki ljubitelj ‘uradi sam’ projekata, pa je gledajući klipove na internetu sama radila duborez i ušivala je neke stvari.

– Naš glavni moto je bio da pojednostavimo stvari – rekao je Tom.

Uspeli su da smanje troškove uređivanja prostora koristeći stara vrata za drvenu konstrukciju kreveta i kuhinje, dok su neke materijale dobili sa Tomovog posla.

Podloga za krevet napravljena je od starog stola za stoni tenis, a dušek su kupili polovan.

Ali tokom šest meseci koliko su zajedno uređivali kombi, nije sve išlo tako sjajno.

– Gledali smo dosta instagram profila parova koji žive u kombiju i većina njih su spavali obarajući sedišta. Tom je previsok i nije bilo šanse da tako namestimo krevet, tako da nam je uklapanje mesta za spavanje bio najveći problem – rekla je Kejtlin.

9 meseci duž čitave Evrope

Kada su sredili kombi, oboje su napustili stalne poslove i proveli devet meseci putujući po Evropi.

– Otišli ​​smo na putovanje u januaru 2020. godine i želja nam je bila da odemo što je moguće južnije do predela sa toplijom klimom. Proveli smo mesec dana u Hrvatskoj, a zatim smo u martu krenuli u Grčku, kada je Hrvatska počela da zatvara prodavnice i škole zbog korona virusa – rekla je Kejt.

Oni su na kraju proveli četiri meseca u Grčkoj, pre nego što su otputovali u Italiju i Francusku.

Posedovanje kombija značilo je da nisu morali da plaćaju nijedan kamp tokom devet meseci i za to vreme potrošili su samo 3.500 evra.

I posao i zadovoljstvo

Njihova priča privukla je pažnju ljudi, pa su odlučili da pokrenu sopstveni Instagram nalog preko kog pomažu ljudima koji žele da sami srede svoje vozilo.

– Oboje smo zaista uživali radeći na svom kombiju, izvukli smo više iz toga nego što smo mislili i dobili smo mnogo komentara od ljudi kojima se svidelo to što smo uradili – rekla je Kejtlin.

Zajedno su pokrenuli svoj mali biznis, pa su počeli da se bave proizvodnjom nameštaja za kombije i kampere, a plan im je da se narednih godina još više prošire.

Oni za sad ne planiraju na novo putovanje, a svoje malo carstvo na točkovima pozajmili su prijateljima, koji u njemu uživaju i obilaze Švajcarsku.

Izvor: Telegraf, foto: Instagram

Na putu do mora imali udes, pobegao im mačak, a pronašli ga posle mesec dana kod Podgorice

OGLAS

592 Shares
592 Shares
Share via
Copy link