Koronavirus Srbija

Kon: Kompromis oko policijskog časa zbog Nestorovića, nema smisla da ponovo dajem ostavku

Epidemiolog Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu TV Prva gde je pričao o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Kako je rekao, Srbija polako izlazi iz epidemijskog talasa. On je rekao  da nisu uvedene drastične mere, broj umrlih u Srbiji bio bi 10 puta veći.

–  Naredne dve nedelje, deveta i deseta nedelja je još očekujuće prisustvo virusa. Nikakvo ne bi smelo da bude, pune dve nedelje posle toga da je u 11. i 12. prisutan. Posle toga bi bilo retko moguće. U junu bi bilo iznenađenje da je i dalje prisutan – rekao je Kon u Jutarnjem programu TV Prva.

Komentarišući dolazak virusa u najudaljenija mesta na Tari, kaže da kretanje upravo omogućava opstanak virusa.

– Ono što je problem sa selima, manjim mestima, je da ne veruju da se bilo šta dešava, pa se na vreme ne prijavljuje, i javi se neki teški slučaj.

Bio je za to da se policijski čas produži do utorka, što se na kraju nije dogodilo. Kaže da nije došlo do sukoba struke i politike, već različitih mišljenja, prenosi B92.

– Sukob nije termin prihvatljiv u ovoj situaciji. Bilo je različitih mišljenja. Postoji izdvojeno mišljenje profesora Nestorovića. Upravo iz toga je proistekao kompromis – rekao je Kon.

– Mora da mi bude prihvatljivo ovakvo rešenje. Ponovo da dajem ostavku nema nikakvog smisla – dodao je on.

Svima nama je jasno da se moramo ekonomski pokrenuti, ekonomija je dominatno bitnija od toga da rizika nimalo nema, ističe Kon, navodeći da ćemo da živimo u jednom prihvatljivom riziku.

Dosad je postojao rizik, sveden na najmanju moguću meru, da se čuvaju životi starijih i hroničnih bolesnika. Misli da smo dosad dosta toga naučili, izlazimo iz zabrana i vanrednog stanja i prelazimo na poziv na svest.

– Ne mislim da će ikad opet biti vanredno stanje uvedeno, ali da će biti zabrana nekih okupljanja u zatvorenoim prostoru, ako bude pogoršanja biće ponovo uvedeno – zaključio je Kon.

Umesto zabrane kretanja i ovako opštih mera u drugom slučaju bi hiljade mrtvih probudile svest, rekao je Kon obrazlažući uvošenje vanrednog stan i mera koje su proistekle.

– Tih pet do 10 odsto ljudi koji ne prihvataju mere treba da ne utiču na ostale. Pričanje da ničega nije bilo da je izmišljeno i nepotrebno, utiče na sve ostale. Nadam se da će ta disciplinovana većina to znati da odbije. Radi se o deset puta većem broju umrlih. Pogledajte Gerontološki centar u Nišu šta se desilo. Da nismo to uradili, uveli mere, bilo bi tako u svakom gerontološkom centru, opustošili bi nam se.

Nestorović: Umreće nam još oko 40 ljudi, a zbog srpskog gena smo otporni na virus

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
541 Shares
541 Shares
Share via
Copy link