stilovi-muskih-frizura
Lifestyle

Koliko su se muške frizure menjale kroz istoriju

Drevna priča o Samsonu i Dalili na najbolji način pokazuje koliko važna čovekova frizura može biti. Frizura je inspiracija mnogim umetnicima kroz stoleća. Pred vama je lista nezaboravnih muškaraca i njihovih frizura kroz istoriju.

Pročitajte: Muškarci i ozbiljne veze? Šta tu škripi?

50 godina pre nove ere

frizura-gaja-julija-cezara

Rimski imperator Gaj Julije Cezar se ne može zamisliti drugačije, osim kratko ošišan sa talasastom kosom. Na temenu, kosa mu je bila nešto ravnija, a postoje pretpostavke da je to usled konstantnog nošenja krune ili prepoznatljivog venca.

Period oko 1600. godine

zasto-su-u-srednjem-veku-bile-popularne-muske-perike

Duga crna perika na savremenom muškarcu bi verovatno bila podvrgnuta podsmehu i ruglu. Međutim, polovinom prošlog milenijuma, ovaj trend je bio vrlo popularan. Nošenje perike proklamovao je francuski vladar Luj XIV. Perika je bila statusni simbul, pa su je ugledni ljudi nosili na velikim događajima i obavezno, pozirajući za portret.

18. vek

frizura-dzordza-vasingtona

Predsednik Amerike Džordž Vašington je bio pravi modni inovator. Umesto popularne perike, on je radio nosio prirodnu kosu, očešljanu u nazad, uz nezaobilazne duge i bujne zulufe.

19. vek

carls-dikens-frizura

Čarls Dikens svojom “kežual” frizurom, utire put svim budućim piscima da se osećaju dobro sa svojim kakvim-takvim frizurama. On je kosu sa desne strane glave, češljao na levo i tako pravio veliku loknastu zbrku na glavi.

Rani 20. vek

zasto-je-ajnstajn-nosio-neurednu-frizuru

Jasno je da svet ne bi izgledao ovakav kakav jeste da nije bilo genijalnog uma Alberta Ajnštajna. Njegova frizura je nezaobilazna u ovoj priči. Duga i neuredna kosa, koja bi, možda, mogla i demantovati neke od zakona fizike koje je sam postavio, je nezaboravna. Frizura, kao i prividna nezainteresovanost o izgledu uopšte napravili su “ludog naučnika” od jedne od najvećih ličnosti u istoriji čovečanstva.

Polovina prošlog veka

elvis-prisli-frizura

Džejms Din i Elvis Prisli su svojim, tada, originalnim frizurama upotpunili imidž “loših momaka”. Oni su osmislili pompadur frizuru – skraćena kosa sa strana, dok je na temenu ostavljena duža kosa, počešljana u nazad. Prisli je svoj stil dopunio i dugačkim zulufima.

Preporučujemo: Ko je skinuo frizuru Mariana di Vaia

1960. godine

karakteristicne-frizure-clanova-bitlsa

Počela je era Bitlsa. Sve u vezi sa njima je bilo planetarno popularno i što je još važnije potpuno prihvatljivo i poželjno. Njihove frizure su karakteristične po originalnoj dužini (kraj ušiju) i dobro poznatim ravnim šiškama koje prekrivaju obrve.

1970. godine

bob-marli-dredovi-frizura

Dredovi su dugo imali svoju versku i mističnu simboliku među narodom u Africi i Indiji. Bob Marli ih je pretvorio u mejnstrim. Dred frizure popularne su i danas.

1980. godine

majkl-daglas-stil-i-frizura

Majkl Daglas jenapravio pravo čudo u svetu muških frizura kada se pojavio sa zalizanom i u nazad začešljanom kosom. Njegov stil napravio je pravi zaokret u modnoj industriji za muškarce tog vremena.

1990. godine

kurt-kobejn-frizura

Kurt Kobejn nosio je srednje dugu kosu “začešljanu” u napred, tako da mu pada preko lica. Ovakva frizura bila je “obavezna” za sve momke koji su tih godina osnivali svoje bendove i svirali po garažama.

Početak 21. veka

dejvid-bekam-najbolji-muski-stil

Dejvid Bekam važi za jednog od najstilizovanijih muškaraca danas. On diktira trendove već punih 15 godina. Frizura koju on ponese, istog momenta postaje najpoželjnija.

2010. godina

dzastin-biber-frizura

Poslednjih desetak godina, muški frizerski stil obeležava Džastin Biber. Naizgled neuredno, opušteno, ali uz konstantnu negu i profesionalnu pomoć.

Ne propustite: Muškarci, očekuju li žene previše od vas?

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Ana Marković

Ana Marković

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share