Novi Sad Uncategorized

Koliko se Detelinara i Novo naselje vole?

Nesuglasice između stanovnika različitih delova našeg grada su do pre par godina bile odlike Novog Sada. U vestima su se svakodnevno mogli čuti izveštaji o najnovijim sukobima između Novosađana. Obračuni su bili uglavnom navijačkog karaktera, međutim, sitacija se od tada dosta umirila. A mi smo upitali sugrađane šta misle o onima koji ne žive u istom delu grada kao i oni. Za ovaj tekst smo odabrali gradske četvrti Novo naselje i Detelinaru.

Naselje Detelinara je početkom 20. veka još uvek bio predeo na kojem se sejala detelina. Ova četvrt je osnovana tek posle Prvog svetskog rata kada je i ponela ime koje i dan danas nosi. Deli se na Staru i Novu Detelinaru.

nova detelinara_687x515

Dvadesettrogodišnja Bojana Petrov živi na Detelinari i nema ružno mišljenje o Novom naselju.

– Ja lično nemam ništa loše da kažem za Naselje. Sviđa mi se sve, lepo je skockano. Na Detelinari takođe volim sve osim Avijatičarskog naselja. To bi mogli malo bolje urediti – ispričala ja Petrov.

Kako kaže za nesuglasice između ova dva dela grada nije čula, pogotovo između ženske populacije, i dodaje, da ne bi imala ništa protiv da se preseli na Novo naselje ukoliko bi tamo imala stan.

detelinara-novi_sad-korida
Foto: aleksandarmilutinovic.com

Međutim, Milorad Kilibarda koji Naselje naziva „državom“, kaže da su itekako postojali problemi između navijača.

– Ranije su navijači „Korida“ sa Stare Detelinare pravili probleme svima u gradu, pa tako i „državljanima“ Novog naselja. Zauzeli su teretanu „X-gym“ i caffe „Sydney“, ali su zbog sjajne intervencije policije svi ti jači uhapšeni, a oni iskusniji i lukaviji su u bekstvu – rekao je Kilibarda.

novo_naselje-novi_sad-naselje
Aleksandar Milutinović / flickr.com

Prema spisima na teritoriji Novog naselja su se u srednjem veku nalazile dve veće šume – Gornja i Donja. Drveća nisu sečena, već je na tom prostoru napravljeno izletište u koje su starosedeoci rado odolazili. Prve zgrade u gradskoj četvrti Novo naselje počele su da niču sredinom prošlog veka, ali izgled koji danas poznajemo dobija tek krajem 70-ih godina.

Pogledajte najružnije zgrade u Novom Sadu

Stanovnica ovog dela grada Anja Jurić, kaže da je lista sa razlozima zašto voli Novo naselje podugačka.

– Na Naselju volim to što je uređeno i što je dosta prostrano. Ima dobro povezane autobuske linije i lepa šetališta… ali Detelinara je bliže centru – izjavila je Jurićeva.

novo_naselje-novi_sad-bulevari
Aleksandar Milutinović / flickr.com

Kako kaže, ni jedna četvrt nije savršena. Kod Šarengrada joj smeta to što je odsečen od drugog dela Naselja, a Novu Detelinaru ne voli pošto je loše planski uređena.

– Na Novoj Detelinari se uvek vrtim 100 godina dok ne nađem parking mesto. A leti je tamo najtoplije jer nema nijednog drveta, već sam beton. Što se tiče selidbe, pre bih se odselila iz Šarengrada negde drugde na Naselje, pa tek onda na Detelinaru – kroz smeh nam je ispričala ona.

Kineska poslovica  kaže da svaka majka misli da je njeno dete najlepše, pa tako zaključujemo da Novosađani smatraju da je najbolji kraj onaj u kome oni žive.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

488 Shares
488 Shares
Share via
Copy link