Recepti

Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin

Foto: Printscreen Youtube / Otilia Simeriavscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom, piše Still.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.

Sastojci:

Za testo:

– 200 g mlevenih oraha

– 3 jajeta

– 80 g šećera

– 250 ml mleka

– 100 ml ulja

– 300 g brašna

– 1 kesica vanilin šećera

– 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

– 150 g čokolade za kuvanje

– 10 kašika šećera

– 6 kašika vode

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru.U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.

Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Kolač s orasima
foto: Printscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

13 “sirotinjskih” jela stare Jugoslavije, tad nismo imali fensi hranu, al smo pucali od zdravlja

Luftika ###

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

77 Shares
Share via
Copy link