Lifestyle

Koji kućni ljubimac je idealan za vas – pas ili mačka?

Svako ko je imao bar jednog kućnog ljubimca, zna koliko sreće i radosti oni mogu uneti u svakodnevni život. Kućni ljubimci imaju tu sposobnost da nas uvesele, zaštite i čak uteše u teškim trenucima u životu. Životinje nesumnjivo imaju sposobnost da poboljšaju kvalitet našeg života, a postoje i brojna istraživanja koja ukazuju na to!

Pa tako, neka istraživanja pokazuju da posedovanje kućnog ljubimca može doprineti smanjenju stresa i depresije, te sveopštem boljitku mentalnog zdravlja čoveka. Takođe, izlaganje dece od malih nogu životinjama može povoljno uticati na razvoj njihovog imuniteta, te predstavljati svojevrsnu prevenciju alergija! 

Svet životinja podario nam je bezbroj potencijalnih najboljih prijatelja, vernih i odanih pratioca, koji nam ulepšavaju život i uče nas važne lekcije o ljubavi i prijateljstvu! Svaku životinju odlikuje autentičan karakter, a u nastavku teksta, otkrijte koji vama najviše paše, te koji će kućni ljubimac biti idealan za vas – pas ili mačka! 

#1 Pas – najbolji prijatelj do kraja života

Pas je čovekov najbolji prijatelj, i predstavlja jednog od najpopularnijih izbora za kućnog ljubimca u svetu. To definitivno nije slučajno, budući da pas pomaže čoveku na toliko mnogo načina. Odlično se slaže i sa starijima, decom i drugim životinjama, te bukvalno ne ostavlja prostor za bilo koju drugu emociju do ljubavi.

Postoji mnogo vrsti pasa, i svaku rasu odlikuje autentični karakter koji varira od malih, blesavih i prgavih pasa, do velikih, tromih i umiljatih vrsti. No, ono što je zajedničko svima jeste da ovi ljubimci, imaju neograničeni kapacitet za vernost i ljubav, koju će sa vama bezrezervno deliti.

Kao i kada birate bilo kog kućnog ljubimca, i kada birate psa, vaše želje i potrebe moraju biti usklađene sa uslovima života koje možete da pružate psu. Pa tako, mali psi biće pogodniji za manje stanove i kuće, dok će se veliki psi bolje snaći u većim dvorištima, i otvorenim prostorima. 

No svakako, pas će biti dobar kučni ljubimac za sve ljude koji su spremni na odgovornost koju ovaj ljubimac sa sobom nosi, te svakodnevnim šetnjama, redovnom odvođenju kod veterinara, i povremenu žrtvu koja se ogleda u tome da nećete uvek biti u mogućnosti da odete na sva mesta sa svojim krznenim prijateljem.

Zaključićemo da pas, budući da ima inteligenciju dvogodišnjeg deteta, ima potencijal da bude savršeni ljubimac svima, ali da će biti srećan samo sa ljudima koji su spremni za odgovornost, te obratite posebnu pažnju i na potrebe vašeg sledećeg kućnog ljubimca, a na osnovu toga procenite da li pas pravi izbor za vas!

#2 Mačka – neprikosnovena individualnost koja se ceni

Mačka je simbol autentičnosti, individualnosti, slobode i samostalnosti još od drevnih civilizacija pa do danas! Neverovatna mogućnost mačke da transformiše svoju predatorsku prirodu i u trenutku postane najumiljatije biće koje ste ikada videli, mnoge ljude obara sa nogu.

Ovo neodoljivo krzneno biće, potomak je kraljeva džungli i najopasnijih predatora u prirodi, a istovremeno može podariti ljubav kakvu može samo jedno inteligentno biće.

Zbog svoje samostalnosti, koja podrazumeva samostalno kupanje, vršenje nužde na tačno propisanom mestu i brzog adaptiranja na prostor, mačka je idealna za sve one koji se uzdržavaju od usvajanja kućnog ljubimca zbog nedostatka vremena i odgovornosti. 

No, nemojte da se zavaravate, vaša mačka neće želeti da ostane sama dugo, te njena samostalnost ne sme biti izgovor za zapostavljanje. Ona, ipak, predstavlja mnogo manje zahtevnog kućnog ljubimca od psa, te je zaista odlično rešenje za sve one koji žude za kućnim ljubimcem, ali nemaju dovoljno vremena.

U našem jeziku poznata je izreka “kao pas i mačka” koja ukazuje na suprotstavljene karaktere i prirode ove dve životinje. Ono što je sigurno jeste da svaka od ovih životinja ima neverovatan kapacitet za ljubav i podršku, koji će iskazivati na različit način. 

Tako da, kada se sledeći put dvoumite između psa ili mačke kao idealnog kućnog ljubimca, ono što treba da bude osnovno pitanje na osnovu kojeg ćete doneti odluku, nije šta životinje mogu da pruže vama, već – šta vi možete da pružate njima, te koja se životinja više uklapa u vaš stil života, i biti srećnija sa vama. 

OGLAS

Share via
Copy link