Magazin

Nauka dala odgovor na pitanje koje godine su idealne za rađanje dece

Nekada je trideseta bila savršena za drugo ili treće dete, a danas je trideseta još uvek „mirna luka“ u kojoj se retko i ne sasvim rado razmišlja o porodici. Ženama se savetuju različite stvari kada je rađanje dece u pitanju, pa se ne treba iznenaditi ako mnoge pod opterećenjem prevelikog broja informacija reše da slušaju samo sopstveni instinkt.

Ovo se prvenstveno odnosi na životnu dob u kojoj se žene odlučuju da postanu majke, a što je svakako usko povezano sa društvenim i drugim pravilima, kao i okolnostima koje žena može, ali i ne mora uzeti u obzir, piše City magazine.

Da li je trudnoća posle 35. rizična?

Lekari kao i nova naučna istraživanja pokazuju da su odluke žena da decu dobijaju od 35. do 40. godine zapravo veoma pametne odluke, a evo i zašto…

Trudnoća nakon 35. godine života obično se smatra rizičnom, a kao razlozi se često navode komplikacije u poznim fazama trudnoće. Ipak, nova studija sprovedena na University of Southern California u SAD-u otkrila je da rađanje deteta nakon 35. poboljšava mentalne sposobnosti majke.

Kako se došlo do tog zaključka?

Istraživači su sproveli nekoliko testova na 830 žena u menopauzi. Žene su testirane u oblastima vizuelne percepcije, verbalnog pamćenja, koncentracije i pažnje.

Žene koje su dete rodile nakon 35. bile su bolje na svim testovima- poput onog koje pokazuje verbalno pamćenje ili kognitivne sposobnosti.

Ovakvi rezultati su povezani sa hormonima estrogenom i progesteronom, koji su vrlo aktivni tokom trudnoće, a dokazano je da imaju pozitivne uticaje na hemijske procese u mozgu. Iako vas niko ne može naterati da imate dete u dobi kada to ne želite, možda bi o čitavoj stvari trebalo dobro da razmislite.

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link