Magazin

Koja je razlika između bake i babe?

Bake ili babe, kako god da ih zovete, predstavljaju važnu figuru u odrastanju. One su naša sigurna kuća kada napravimo neku smicalicu i roditelji polude, one nam  peku najlepše uštipke, čuvaju naše tajne i pričaju najlepše priče. Snežana Aleksić-Topalović pisala je za sajt edukacija.info. o bakama ili babama.

Njen tekst prenosimo u celosti.

Već od tvog rođenja vidljive su prve razlike. Kad si se ti rodio baba je zaklala ja’nje, sazvala po’ sela pilo se do kasno u noć, đeda i kuma Pera su uneli u kuću. Amidža Marko je zasp’o pred kolibom, strina Kova mu je samo bacila kožun preko leđa. Pričalo se u tri sela o veselju. Baka je ispekla kolače i pozvala drugarice, deda je popio pivo i nazdravio komšiji na susednom balkonu.

Kada su došli na babine baka ti je kupila divne bele cipelice i odelce, donela je i radosnicu to je tada bio pravi trend. Baba ti je pod jastuk stavila krst ispod Ostroga, čen belog luka, San Majke Božije i šorvan koji je čuvala za svog prvenca.

Isplela ti je čarape i polover od vune koju je sama uredila. (Baba plete najtoplije čarape)I naravno ja’nje na ražnju i pletenku rakije.

Baba nosi maramu. Baka nosi frizuru.

Kada malo odrasteš kod babe si apsolutni kralj, vladar, kuće, štale, dvorišta. Kod bake moraš da poštujes kućni red.

Kod babe možeš da se prljaš, da ljubiš Garova, da spavaš s mačkom i ne moraš se stalno kupati, jer ćeš istanjiti kožu.
Baba te nikad, ali nikad neće odati roditeljima, baka će ipak popričati o tvom ponašanju.

Baka te vodi u muzičku. Baba te uči seljačke pesme.

Kada se probudiš baka te pošalje po hleb i mleko. Kod babe kada se probudis čekaju te vrući uštipci i tek uzvareno mlijeko.

Baka ti da jedan kolač posle ručka, baba ti ispeče pun vanjik šapa jedeš koliko možeš i kad hoćeš. Baka ti sprema španać i dzigericu, baba ti peče pituljice i prži suvo meso.

Baku često boli glava kad dođe s posla pa mora da legne. Babu nikad ništa ne boli legne uveče kad pođe spavati. Jedino kad je promena vremena probada je iza plećke, tu je Šarava davno ciftom udarila, privije uveče sjernu vunu i ujutru bude k’o nova.

Kod bake se zna šta je za decu a šta nije. Kod babe je sve za decu posebno za tebe.

Baka drugu decu nikad ne zove u stan, baba svima maže džem od drenjaka i svima tepa fina moja deca.

Kad si bolestan baka ti da limunadu bez šećera i zovne doktora Bojića njihovog prijatelja. Baba te masira rakijom, kolje pevca, pravi supu, šalje đeda u varoš da ti kupi ptičijeg mleka ako treba.

Kad baka pije kafu s drugaricama ti čitaš knjigu u drugoj sobi. Kad baba pije kafu s jetrvama i konama ti logično piješ s njima belu kafu.

Baka ti čita bajke pred spavanje, baba ti priča najljepše priče koje izmišlja i moli se Bogu iznad tvog kreveta. Kod babe pored ikone stoji tvoja slika. Baka nema ikonu, ima mnogo umetničkih slika.

Kada doneseš đacku knjižicu baka kaže da je to rezultat truda i rada. Baba kaže, ljubi baba svoju pametnu glavu i svoje petice i da ti pare koje je štedila celu godinu.

Baka ti za svaki rodjendan kupuje knjige i podstiče da čitaš, baba misli da ćeš oćoraviti od tolikog čitanja. Eno, kaže, Đoko Mirkov, povazdan gledo’ u te knjige, sad k’o avetinja ‘oda po varoši. Pušti ti to, igraj se imaš kada glavu razbijati.

Kada odrasteš, pa dovedes devojku da je upoznaju, baka indirektnim pitanjima sazna sve što je zanima. Baba pita od koje je familije i koju slavu slavi? Ništa je više ne zanima.
Baka deli ljude na obrazovane i neobrazovane, baba na dobre, loše i one što su im oči na vr’ glave, tih se, veli, najviše čuvaj.

Naravno vole te i jedna i druga, svaka na svoj način onako kako je kojoj blisko.

Baka od tebe pravi gospodina sa manirima, sprema te za društvo. Baba od tebe pravi čoveka, ljudinu i sprema te za život.

Ne znam da li su baka i baba isto. Meni je baba – baba!

Priča o baki koja prodaje zelje na pijaci je najpotresniji prikaz srpske realnosti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

375 Shares
375 Shares
Share via
Copy link