Magazin Srbija

Stigle instrukcije: Koja deca i kako mogu u vrtić?

Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja.

Potvrda od poslodavca

U vrtić će moći samo deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo (sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano, piše Tanjug.

U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.

Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera – sunđer ili krpa dobro natopljena sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

Obaveze roditelja i preporuke

Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne sme da dovede dete u vrtić i o tome mora da obavesti vaspitača.

Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.

Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, a ako to nije moguće, dete dovodi roditelj koji može.

Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preke dezobarijere za obuću.

U obavezi su da se po ulasku u vrtić jave sestri na preventivi, da beskontaktno izmere temperaturu i da uz minimalno zadržavanje predaju dete vaspitaču.

Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalnim nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave poziva se Hitna pomoć.

Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim bolestima – respiratornim, kardiovaskularnim, malignim oboljenjem, dijabetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.

Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze virusom korona smanjila na minimum.

Novo pravilo za sve koji žele da dobiju 100 evra

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

47 Shares
Share via
Copy link