Magazin Svet

Francuski naučnik prevario tviteraše, sliku kobasice podvalio kao novu zvezde

kobasica-zvezda
Foto: N1

Etijen Klein, francuski naučnik se izvinio javnosti nakon što je tvitovao sliku preseka pikantne čorizo kobasice. Tvrdio je da je u pitanju udaljena zvezda koju je uslikao “Džejms Veb” svemirski teleskop, piše CNN.

Proslavljeni fizičar i direktor francuske Komisije za alternativnu i atomsku energiju, podelio je na Tviteru fotografiju španske kobasice, ističući količinu detalja koje fotografija nudi.

„Fotografija Proxima Centauri, zvezde najbliže Suncu, koja se nalazi 4,2 svetlosne godine od nas. Fotografiju je napravio ‘Džejms Veb’ svemirski teleskom. Ovaj nivo detalja… Novi svet se otkriva svakog dana“, poručio je fizičar svojim pratiocima na Tviteru.

Hiljade korisnika je retvitovalo i komentarisalo post, verujući uglednom naučniku na reč. On je kasnije priznao da fotografija zapravo predstavlja krupan plan preseka čorizo kobasice na crnoj pozadini.

„Pa, kada je vreme koktela, kognitivna pristrasnost ima mnogo razloga za uživanje… Budite svesni toga. Prema savremenoj kosmologiji, nijedan predmet povezan sa španskim delikatesom ne postoji nigde drugde osim na Zemlji“, napisao je Klein.

Pošto se suočio sa reakcijom Tviter zajednice, morao da je objasnio da je u pitanju bila šala, prenosi Nova.rs.

„Hajde da naučimo da budemo oprezni sa argumentima koji dolaze sa pozicije moći, kao i sa spontanom elokvencijom određenih slika“, poručio je Klein.

On se u sredu izvinio javnosti, navodeći da mu je namera bila da skrene pažnju na slike za koje se čine da „govore same za sebe“.

„Džejms Veb“ teleskop je najjači teleskop koji je ikada poslat u svemir. Zvanično je svoj rad počeo 12. jula.

Izvor: Nova.rs

Lansiran najveći teleskop na svetu, počela nova era u istraživanju svemira

Čitajte Luftiku na Google vestima

268 Shares
268 Shares
Share via
Copy link