karate_klub_soko_1
Foto: Karate klub Soko
Vesti Novi Sad

Ko su i šta rade novosadski sokolovi?

Najmlađi soko u Novom Sadu ima samo tri godine i dosta je opasan. Trenira karate.

Klinci upisani u zabavište karate kluba Soko Novi Sad imaju priliku da treniraju uz najbolje uz talentovane karatiste, bivše reprezentativce i velike zaljubljenike u ovaj sport. O tome kako funkcioniše karate zabavište i koliko je to značajno za razvoj dece razgovarali smo sa mladim trenerom Nikolom Salatićem. On i njegove dve sestre drže treninge u ovom klubu, a kako kaže Nikola karate je njima porodična tradicija i velika ljubav.

Osnovna ideja koja se krije iza zabavišta, prema rečima mladog trenera, jeste da se deca od malih nogu preko ovog sporta uče disciplini i da se što bolje razvijaju i psihički i fizički.

– Karate je jedan od sportova gde može jako rano da se počne sa treninzima. Mi smo otvorili zabavište baš iz tih razloga, i već sada kod dece vidimo ogroman napredak u svakom smislu. Sa klincima treba imati strpljenja, ali generalno deca se uče da slušaju i provode vreme na kvalitetan način dok istovremeno razvijaju motoriku – priča Nikola.

karate_klub_soko_2
Foto: Karate klub Soko

Upis novih članova u karate zabavište vrši se tokom cele godine, a treninzi su tri puta sedmicno (ponedeljak, sreda, petak) i traju 45 minuta. Nikola kaže da je i za karate, kao i za sport u celini, karakterističan osećaj zajedništva i da deca tu stiču prijatelje, druže se, zdravija su, otpornija, uče nešto novo. Takođe, treninzima u ranom dobu kod dece stiču se radne navike, koje su dosta značajne za kasnije periode u detinjstvu, za školsko doba, ali i za čitav život. Ono što se nauči u klubu, ostaje za ceo život, jer sport, kao i škola, ima i vaspitačku ulogu.

– Bilo je stvarno problematične dece, koja nisu slušala ni svoje roditelje, ali smo vremenom uspeli vežbanjem i radom da promenimo situaciju. Sada se ta deca raduju svakom treningu, iščekuju takmičenja, lepo se ponašaju i roditelji primećuju da su poslušnija – kaže Nikola. Inače, postoje tri grupe novosadskih sokolova, najmlađi su mališani uzrasta od četiri do sedam godina, zatim malo starija deca i treća je seniorska grupa. Trenutno je u zabavište upisano oko četrdesetoro dečaka i devojčica, a Nikola i njegove sestre odlično funkcionišu kao trenerski tim.

– Sestra je malo blaža prema deci i pristupa im na osnovu svojih profesionalnih znanja, budući da je vaspitačica po struci, dok sam ja malo strožiji. Deci to odlično odgovara i nekako se nas dvoje dopunjujemo i verujem da uspevamo da im prenesemo sva znanja koja smo mi stekli – objašnjava dvadesettrogodišnji Nikola koji se ovim sportom bavi od četvrte godine. Sa takmičarima organizuju i indidualni rad i za kate i za borbe i do sada su imali dosta uspeha. Primera radi, na poslednjem takmičenju Novi Sad Open na kojem su učestvovali, osvojili su devet medalja, od čega četiri zlata.

Nažalost, teška ekonomska situacija dovodi do toga da deca i roditelji često odustaju od takmičenja, jer sav trošak snose upravo oni, što je, kako kaže Nikola, šteta jer postoji dosta talentovane dece. Takmičenja, uključujući prevoz, opremu i troškove učešća, mogu biti veliki izdatak u kućnom budžetu. Osim toga, ovaj klub je pre dve godine bio na ivici opstanka kada su izgubili gradske donacije. Nemaju sponzore, i sada se finansiraju isključivo na osnovu članarina, koje su niže nego u ostalim klubovima. Mesečna članarina iznosi 1600 dinara, a drugo dete koje se upiše plaća samo polovinu, dok treće trenira besplatno. Mlada trenerska ekipa ovog kluba ovaj posao radi iz ljubavi, a ne zarad finansijske dobiti, jer se računi i obaveze oko zakupa sale finansiraju takođe od članarina.

karate_klub_soko_3
Foto: Karate klub Soko

Sokolovi treniraju u atomskom skloništu, upravo u onom u kojem su sklanjali za vreme bombardovanja 1999. godine. Uslovi nisu idelani, te ovaj klub najviše opstaje zahvalujući ljubavi prema sportu. Karate klub Soko je najstariji karate klub u Novom Sadu, i pod različitim imenima postoji od 1978. godine. Od tada je iz njega izašao veliki broj vrhunskih sportista i dobrih ljudi. Nikola se nada da će se situacija popraviti jer je u toku Evropsko prvenstvo u Nirnbergu, gde će mladi sokolovi sigurno predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način.

Pročitajte ko su novosadske sudije u štiklama

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share