Balkan

Ko je novi gradonačelnik Banjaluke, državni neprijatelj koji je srušio Dodika

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ostvario je svoj politički san.

Mladi, 27-godišnji političar iz Banjaluke savladao je na lokalnim izborima Republike Srpske Dodikovog kandidata iz redova SNSD-a Milorada Dodika i kako stvari stoje, biće novi gradonačelnik najvećeg grada u ovom entitetu.

Stanivuković je rođen 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, te sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta.

Na Opštim izborima 2018. godine se kandidovao ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Ono što godinama niko nije mogao

Sada, 2020. godine ostvario je najveći uspeh u političkoj karijeri i uradio ono što godinama niko nije mogao – pobedio je Milorada Dodika!

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana „Budi DRUGačiji“ koje ima za cilj da motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama obolelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizovao peticu protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizovao proteste protiv povećanja akcija za gorivo, podržao inicijativu Pravda za Davida i slično.

Završio je Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjaluci.

Novac nije motiv

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je od malena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara režima Milorada Dodika, a zbog toga je redovno snosio posledice. Bivao je i hapšen, a i fizički napadan zbog svog političkog delovanja.

Kako se to obično i očekuje od autoritarnog režima, Stanivuković je dobijao nadimke „mladi tajkun“, „državni neprijatelj“.

– Biti „dražvni neprijatelj“ u Republici Srpskoj Milorada Dodika, znači biti prijatelj građana, prijatelj naroda, prijatelj svakog čoveka – rekao je Draško Stanivuković jednom prilikom u intervjuu za Direktno.rs.

Kako je vreme odmicalo, on je sticao sve više i više simpatija među ljudima sa druge strane Drine, a građani su se ove godine konačno oslobodili, pokazali na izborima šta misle o Dodiku, a šta o Drašku…

Pao i Dodik. Pobeda opozicije u Banjaluci i u većini gradova u RS

“Tužan sam što smo izgubili Banjaluku…”

Lider SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je večeras žaljenje što njegova stranka nije pobedila na izborima u Banjaluci.

“Nije mi nimalo prijatna činjenica što smo izgubili Banjaluku”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je tužan što je Igor Radojičić izgubio u trci za novi mandat gradonačelnika Banjaluke, piše Srpskainfo, a prenosi Nedeljnik.

WHvala na uspešnom izbornom danu u Srpskoj svim građanima naše Republike. Ovim smo pokazali demokratsku zrelost”, rekao je u svom prvom večerašnjem obraćanju Dodik.

On je rekao da je gradonačelnik Igor Radojičić bio najbolji gradonačelnik do sada. Dodik kaže i da je njegov poraz loš za Banjaluku, ali da je takva demokratska volja građana i da ne može to promeniti.

“Građani Banjaluke su odlučili kako su odlučili i to je realnost. Nije mi nimalo prijatno zbog toga. Što se tiče Banjaluke SNSD u odnosu na 2018 godinu je rastao. Po dosadašnjim rezultatima imamo oko 31 odsto glasova u Banjaluci”, istakao je Dodik.

Dodao je da su razočarani činjenicom da neki koalicioni partneri nisu “igrali” korektno jer je broj glasova po strankama u odnosu na gradonačelnika drugačiji.

Dodik ističe da Banjaluka ne treba zaseniti druge dobre rezultate koje imaju. Istakao je da će SNSD u Republici Srpskoj imati 41 (grado)načelnika, a u Federaciji BiH tri.

Prema njegovim rečima SNSD je dobio gradove koje nikad nije imao, a to su Prijedor, Doboj i Istočno Sarajevo, kao i brojne opštine.

“Žao mi je što u Bijeljini nismo prošli jer je Mićo Mićić trebao dobiti podršku. SNSD će nastaviti saradnju sa Mićićem. Razmišljaćemo na koji način ćemo se menjati u Bijeljini. Ovo su bili fer i korektni izbori”, istakao je Dodik.

Šef Izbornog štaba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je prethodno da opozicioni kandidat Draško Stanivuković ubedljivo vodi ispred kandidata vladajućeg Saveza nezavisnih socijldemokrata (SNSD) Igora Radojičića.

“Stanivuković ima prednost na 90 posto biračkih mesta, kako u gradskim sredinama, tako i u prigradskim područjima”, kazao je Crnadak.

On je rekao da sa sigurnošću može reći da je Stanivuković novi gradonačelnik Banjaluke.

Dodik predlaže da svi građani RS automatski dobiju srpsko državljanstvo, SNS se slaže

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.2K Shares
2.2K Shares
Share via
Copy link