Magazin Srbija

Klinički centar Srbije se oglasio blamantnim saopštenjem u vezi sa slučajem doktorke Ivić

Koviljka Ivić
Foto: Privatna arhiva

Priča o doktorki medicine Koviljki Ivić (32) koja je nakon dve godine rada u Klinici za alergologiju i imunologiju za vreme pandemije koronavirusa dobila otkaz, iako joj je obećan ugovor o stalnom radnom odnosu, dovela je do reakcije nadležnih u Kliničkom centru Srbije.

Oni su se oglasli saopštenjem u kojem su na pitanja zašto doktorki nije produžen ugovor i kada će biti vraćena na posao i zaposlena za stalno, odgovorili da se prijemi vrše na osnovu konkursa i da je odabran kandidat sa većom prosečnom ocenom i više iskustva, a i da je dr Ivić samo povremeno prebacivana u kovid centre.

Naime, doktorka Ivić je u martu 2020. zajedno sa 50 mladih lekara primljena u KCS na određeno, kako bi pomogli kolegama u borbi sa kovidom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obećali su stalno zaposlenje u KCS-u svim zdravstvenim radnicima koji su tog dana dobili ugovore. Međutim dve godine kasnije, doktorka Ivić i njena koleginica, koje su radile na Klinici za alergologiju i imunologiju u KCS, nisu dobile posao.

U protekle dve godine dr Ivić više puta je radila u kovid bolnicama, u Institutu „Banjica“, na Klinici za pulmologiju, i u bolnici u Batajnici.

Ipak, rukovodstvo KCS tvrdi sad da je ona samo povremeno radila u kovid centrima i da nema dovoljno iskustva kako bi dobila posao na klinici.

Doktorka je dva puta bila zaražena koronavirusom, jednom je bila u pitanju teška forma bolesti koja je ostavila posledice, a sve to nije dovoljno, a očigledno nije ni važno rukovodiocima KCS, jer neko drugi ima veću „prosečnu ocenu“.

Kako što je portal Luftika pisao, lekarka koja će tek doći na mesto doktorke Koviljke Ivić, je iz bolnice u Kikindi, a nikada nije radila na Klinici za alergologiju i imunologiju KCS, i kako iz Kliničkog centra tvrde, ona ima više iskustva.

Druga doktorka je iz bolnice u Batajnici, a takođe nema iskustva sa radom na pomenutoj klinici.

Doktorka Ivić je takođe imala preporuku svoje načelnice, ali u Komisiji za zapošljavanje njene preporuke niko nije uvažio, niti su konsultovali načelnicu.

Naime, dr Koviljka Ivić ne želi da moli za posao, jer već su je dovoljno ponizili, ne želi, kako kaže, ni da se vraća na Kliniku za alergologiju, ali traži da ona i njena koleginica, kojoj takođe nije produžen ugovor, budu nagrađene za svoj rad u kovidu, i da ministar i predsednik održe svoju reč.

– Sada tražim odgovor od države, a ne samo od KCS-a. Mi koji smo radili u kovidu, kao pojedinci ne moramo da se pravdamo za svoj posao jer dokazi postoje, koliko smo radili i borili se. Sramota je da od nas koji smo otpušteni sad kada im ne trebamo, zahtevaju da dokazujemo svoju borbu u kovidu. Mnogi lekari su izigrani zbog kovida, nisam ja jedina. Trebalo je, čim je ukinuto vanredno stanje, da budemo zaposleni, što je i najavio Siniša Mali. A sad pričaju o prijemu 400 lekara koji su tek izašli iz školskih klupa. Tražimo od države odgovor na pitanje: Da li će, sve nas koji smo ušli u pandemiju 2020. godine, zaposliti za stalno? Iako je očigledno da je nepotizam ušao preduboko u zdravstvo Srbije – revoltirano je portal Nova.rs rekla dr Koviljka Ivić, reagujući na odgovor iz KC Srbije.

Sraman odgovor iz Kliničkog centra Srbije koji su dostavili iz te institucije pomenutom portalu prenosimo u celosti:

„Od početka pandemije koronavirusa 2020. godine do dana sačinjavanja ovog odgovora u Univerzitetski klinički centar Srbije primljeno je 408 lekara u stalni radni odnos. Prijemi se vrše na osnovu konkursa koji su javni i na osnovu projekata Ministarstva zdravlja RS.

Na konkurs koji je objavljen po odluci v.d. direktora UKCS br.2 od 04.01.2022. godine za prijem tri doktora medicine ili lekara specijaliste, odgovarajuće grane medicine za radni odnos na neodređeno vreme u Klinici za alergologiju i imunologiju, od ukupno 34 prijavljenih kandidata u uži izbor ušlo je 14 kandidata.

O predlogu za izbor kandidata odlučivala je tročlana komisija na osnovu kriterijuma određenih trenutnim kadrovskim potrebama Klinike i UKCS, i to: prethodno iskustvo rada u zdravstvu sa akcentom na radu u Kovid sistemu, prosečna ocena u toku studiranja, postojeće preporuke o prethodnom radu, kao i saznanja dobijena na intervjuu.

Uzimajući u obzir sve navedene kriterijume komisija je dala predlog za prijem tri kandidata od kojih je svaki radio u Kovid sistemu duže od dr Ivić, imao veću prosečnu ocenu od dr Ivić, kao i pozitivne preporuke za svoj stručni rad.

Napominjemo da je doktorka Ivić samo povremeno, kao i ostali lekari sa Klinike za alergologiju i imunologiju i ostalih klinika Univerzitetskog kliničkog centra Srbije upućivana na rad u kovid centre. Kandidatkinja dr Koviljka Ivić je izjavila prigovor na rezultate Konkursa i na isti dobila pisani odgovor sa obrazloženjem”.

Klinički centar Srbije izgleda kao unutrašnjost černobiljskog reaktora – posle eksplozije

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kada ovako nesto saznam, jedino sto pozelim je da Putin baci rakete na sve i da se zavrsi sa ovom deformisanom civilizacijom.

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link