Magazin

Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, a samo luzeri nose patike ispod 200

skupe patike

Nemaština, rat i opšti haos u Jugoslaviji naveli su sitne razbojnike da deci 90-ih skidaju nove patike.

Danas klinci sami skidaju svoje patike, kako bi pokazivali etiketu na jeziku kojom će dokazati da su patike original. Ako odeća i obuća nije markirana i nije original, taj klinac nije kul.

Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, pa se snimaju i kače na Jutjub.

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i “in” deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano.

Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

– Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio – rekao je učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od kog novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

– Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju – rekla je za jedna prodavačica iz Subotice.

Ne potcenjujte YouTube decu, jer mi, odrasli na „Nevenu“, napravili smo najveća s*anja

250 Shares
250 Shares
Share via
Copy link