Koronavirus Srbija

Kisić Tepavčević: Drugi talas moguć, ali ne na leto i ne u ovom obimu

Epidemiolog dr Darija Kisicj Tepavčević smatra da je u narednom periodu kontinuirano prisustvo oboljenja izvesno, a drugi talas moguć, ali svakako ne u obimu kakav je ovaj prvi.

Povratak virusa zavisi od više faktora

– Na osnovu iskustva sa drugim koronavirusima, veruje se da je leto period kada ne bi trebalo da bude većih problema sa obolevanjem. Mislim da se ne možemo u potpunosti osloniti na ovo, upravo zbog nepostojanja kolektivnog imuniteta – smatra Kisić Tepavčević.

Saopštenja iz Kine govore o mogućnosti pojave novog talasa, ukazala je ona za Prvu. Odgovor na pitanje “povratka” virusa je, ističe, kompleksan i zavisi od više faktora, prenosi Tanjug.

S jedne strane, kaže, tu je odgovornost i disciplina svakog pojedinca, od čega definitivno zavisi broj novoinficiranih nakon ukidanja restriktivnih mera koje su bile na snazi.

Idealno bi bilo, ističe Kisić, da se što bezbolnije postigne kolektivni imunitet, a to je preležana infekcija kod bar 60 odsto populacije, a moguće i više, čime bi oslabila snaga virusa i mogućnost da on dalje cirkuliše.

– Dok ne dostignemo taj procenat prokuženosti, očekujem da virus bude tu među nama – rekla je doktorka.

Ona je istakla i da se fizička distanca, tj. metod udaljavanja jednih od drugih, uprkos brojnim potcenjivanjima, pokazao kao efikasna mera.

Preporuka da stariji ostanu kod kuće

Darija Kisić Tepavčević je izjavila da će, po ukidanju vanrednog stanja, stariji od 65 godina moći da izlaze, ali da im epidemiolozi preporučuju da to ne čine.

– To nije zabrana, to su stručne preporuke – objasnila je Kisić u gostovanju na televiziji Prva.

Ona je rekla da je nezahvalno predviđati kada će prestati da se pojavljuju novooboleli od koronavirusa, jer sve zavisi od toga kako se stanovništvo ponaša, kao i od vremenskih prilika.

Potrebna je čitava kombinacija faktora spoljašnje sredine, istakla je Kisić i dodala da dolazak toplog vremena “ide na ruku” u borbi protiv virusa.

Ukidanje vanrednog stanja u sredu, policijskog časa u četvrtak

18 Shares
Share via
Copy link