Magazin Novi Sad

Novi most neće smanjiti zagađenje vazduha kako tvrde urbanisti koji spremaju “Novi Sad na vodi”

novi-most-novi-sad
Printscreen/Facebook/Милош Вучевић

Druga od tri javne prezentacije Nacrta Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada 2030, održana je juče, 14. januara, u amfiteatru Spensa.

Najviše pitanja zainteresovanih građana upućenih urbanistima se odnosilo na očuvanje Kameničke ade, odnosno o megalomanskom projektu “Novi Sad na vodi” koji je obeležio i prvu prezentaciju GUP-a. Utisak je da urbanisti ne uspevaju u svojoj nameri da ubede građane kako su predviđena rešenja dobra za njih.

Međutim, ovoga puta bilo je pitanja o saobraćaju i problemima zagađenja vazduha u Novom Sadu. Novosadska Termoelektrana toplana (Te-To) u Šangaju je četiri decenije staro postrojenje.

Po najnovijim merenjima (Te-To) zauzima 18. mesto najvećih zagađivača azotnim oksidima na nivou cele Srbije, a mere koje treba da se sprovedu još nisu realizovane.

Novosadski ogranak “Eko straže” usprotivio se stavu stručnjaka “Urbanizma” da će novi, takozvani „Kineski most“ u Novom Sadu smanjiti aerozagađenje.

Oni navode da se radi o manipulaciji činjenicama o aerozagađenju i to na dan kada je objavljen zvaničan podatak da je Srbija prvi po broju obolele dece od raka u Evropi:

– U Novom Sadu juče, otvorena i besramna manipulacija o zagađenju; na prezentaciji GUP-a bez stida i srama rečeno kako novi most preko Dunava smanjuje emitovanje CO2 (ugljen-dioksida) i kako će on uticati na smanjenje aerozagađenja u Novom Sadu.

Ovoj manipulaciji suprostavio se novosadski ogranak Eko straže na samoj sednici.

Novi Sad najveći problem ima sa PM česticama i azotnim oksidima.

Podatak SEPE kaže da najveći izvor NO2 u Srbiji je proizvodnja električne i toplotne energije – čak 54% NO2 potiče od ovog izvora.

Novosadska TE TO zauzima 18.mesto na listi top 100 najvećih zagađivača azotnim oksidima u Srbiji.

Na istoj listi, novosadska livinica metala DIP zauzima 23.mesto, dakle Novi Sad ima još jednog velikog zagađivača azotnim oksidima – istakli su iz neformalne grupe građana na svojoj Fejsbuk stranici.

Iz “Eko straže” naglašavaju da gradska vlast ne preduzima ništa da reši problem:

– Prema istom izveštaju najveći izvori PM 10 i PM 2.5 čestica su individualna ložišta – veliki deo Novosađana se greje putem individualnih ložišta jer ne mogu sebi da priušte kvalitetnije grejanje, dok gradska vlast ne čini ništa da reši ovaj problem.

O tome svedoče gotovo svakodnevne ogromne koncetracije PM čestica i podatak da je Novi Sad 60 dana imao prekoračene dnevne koncetracije PM čestica, prema izveštaju SEPE – ukazuju iz “Eko straže” i zaključuju:

– U danu kada smo saznali da je zvaničan podatak da smo prvi po broju obolele dece od raka, stiže nam ovakva manipulacija činjenicama o aerozagađenju. Ljudi, edukujte se i ne dajte da ovakve manipulacije prolaze neopaženo i bez reakcije; naši životi i životi naše dece su u pitanju – poručili su iz “Eko Straže”.

Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030, skrojen je po meri jedne kompanije i to je jasno. Stav zaposlenih u “Urbanizmu” stoga ne čudi i pokazuje da je kapital daleko ispred zdravlja.

Podsetimo, izgradnjom novog mosta, štetu će neminovno pretpreti i Šodroš i Ribarsko ostrvo, kao i svi građani kojima će automobili prolaziti pored prozora dok ručaju u dnevnoj sobi.

No, most dug 880 metara čija je glavna uloga da rastereti postojeće mostove preko Dunava u Novom Sadu želja je predatorskih “investitora” i predstavlja neizostavan deo projekta “Novi Sad na vodi”.

Dakle, ako predlog plana prođe javnu raspravu, odnosno ukoliko većina Novosađana ostane nezainteresovana na pomeranje nasipa na kritičnoj deonici Dunava, Novi Sad će prvi put u istoriji dobiti Plan grada skrojen prema predatorskom kapitalu.

Prekinuta prezentacija Novog Sada na vodi, direktor Urbanizma uvređeno napustio prostoriju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
88 Shares
Share via
Copy link