Magazin Novi Sad

Novi Sad dobio kineski kamp, 13 objekata za smeštaj radnika na pruzi

kineski-kamp
Foto: Ana Lalić

U Novom Sadu napravljen je radni kamp od 13 objekata u kojima će boraviti radna snaga iz Kine, angažovana na rekonstrukciji pruge Novi Sad – Mađarska.

Kompleks se nalazi neposredno uz Ranžirnu stanicu na početku Industrijske zone, ali je zaklonjen drugim objektima.

Prema saznanjima portala Nova.rs, kompleks je građen tokom prošle godine, a izgradnju je finansirala Republika Srbija u vrednosti od 336 miliona dinara.

Kamp je sačinjen od trinaest montažnih zgrada, ograđenih žicom.

kineski-kamp-2
Foto: Ana Lalić

U krugu se nalazi administrativna zgrada, magacini, a zatim i par manjih objekata koji verovatno služe sa smeštaj radnika.

Za razliku od industrijskih hala u okviru kineske fabrije Linglong u Zrenjaninu, zgrade u novosadskom radnom kampu spolja deluju drastično bolje.

Svaki objekat ima pvc stolariju i klimu, a ispred pojedinih vise i prepoznatljive crvene kineske lampe. Ispred jedne od zgarda se već nalazi prostret veš.

Prema izvoru Nova.rs, u zgradama za sada živi deo menadžmenta kineske kompanije koja je izvođač radova na pruzi.

kineski-kamp-3
Foto: Ana Lalić

Radovi na rekonstrukciji pruge počeli novembra prošle godine, a rok za završetak je 33 meseca, odnosno do kraja 2024. godine.

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company. Vrednost ugovora potpisan sa kineskom Eksim bankom iznosi 1,16 milijardi dolara.

Vučić: Pruga Beograd-Budimpešta do 2024, od prestonice do Novog Sada za pola sata

68 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap