Magazin

5 kineskih kompanija u Srbiji i njihovi nebrojani gresi i nedela širom sveta

Od 2014. godine mnogobrojne kineske kompanije investirale su u srpsku proizvodnju, infrastrukturu i domaće firme. Istorijat poslovanja ovih kompanija u matičnoj i u drugim zemljama u kojima rukovode sličnim projektima prilično je oskudan, pa je BRI-Evropa detaljnije proverila njihove aktivnosti na globalnom nivou.

Dokazi o teškom naružavanju životne sredine, sankcije međunarodnih banaka i povrede nacionalnih propisa i zakona samo su deo njihovih nedela počinjenih na globalnom nivou.

Neke od njih su optužene i za otimanje zemlje.

Zijin

Na crnoj listi investitora i razvojnih banaka

Multinacionalna kompanija „Zijin“ upravlja rudarsko-topioničarskim basenom u Boru, jedinim proizvođačem bakra u Srbiji. Ova kompanija je kažnjena zabranom učestvovanja u svim projektima koje finansira Svetska banka. Reputacija „Zijina“ je, takođe, ugrožena jer je ogromna količina jalovine probila branu i iscurila u reku u Papua Novoj Gvineji, čime je prekršena UN-ova Konvencija o biološkoj raznovrsnosti.

Linglong

Otimanje zemlje i teško zagađenje u Kini

Kineska kompanija za proizvodnju pneumatika „Linglong“ gradi veliku tvornicu u Zrenjaninu, udaljenom oko 85 km od Beograda. Kompanija ima istoriju teških prekršaja standarda o zaštiti životne sredine kao i optužbe za otimanje zemlje. Pored toga, američki sud joj je dosudio kaznu radi krađe tehničke dokumentacije od konkurentske kompanije.

Kostolac B

Glavni izvođač suspendovan u projektima koje finansira Svetska banka

Termoelektrana „Kostolac B“ jedan je od najvećih zagađivača sumpor-dioksidom u Evropi. Da bi smanjila ovo zagađenje, u 2011. godini Srbija je pozajmila 224 miliona evra kako bi ugradila novo postrojenje za odsumporavanje dima. Glavni izvođač radova je kompanija „China Machinery Engineering Company“ (CMEC) koja se nalazi na crnoj listi Svetske banke zbog prevarne poslovne prakse.

Pruga Budimpešta−Beograd

Glavni izvođači na crnoj list zbog finansijskih malverzacija

Uz pomoć kineskih kredita Srbija rekonstruiše prugu između Beograda i Budimpešte. Projekat je naišao na kritike zbog probijenih rokova i manjka transparentnosti. Dva glavna izvođača se nalaze na crnoj listi Svetske banke.

Železara Smederevo s

Hesteel nije ispunio obavezu uvođenja mera za smanjenje zagađenja u Kini

Zagađenje iz smederevske železare je dovelo do višestrukog prekoračenja dozvoljenih vrednosti i protesta ugroženih građana. Ranije su vlasti u Kini kritikovale vlasnika železare „Hesteel“ radi tamošnjeg teškog zagađenja.

*Opširnije o pogubnom uticaju navedenih kompanija čitajte OVDE!

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link