Magazin

CNN: Zloglasna kineska tajna policija teroriše u 100 zemalja širom sveta

kineska policija
Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Peking je uspostavio više od 100 prekomorskih policijskih stanica širom sveta koje vrše praćenje, uznemiravanje i u nekim slučajevima deportaciju kineskih državljana koji žive u egzilu, koristeći bilateralne bezbednosne sporazume sa zemljama u Evropi i Africi. Veliko istraživanje grupa aktiviste za ljudska prava Safeguard Defenders pokazalo je da je ovaj fenomen prisutan i u Srbiji, ali i susednoj Hrvatskoj, piše CNN a prenosi Nova.rs.

Ova grupa sa sedištem u Madridu tvrdi da je pronašla dokaze da Kina ima dodatnih 48 policijskih stanica u inostranstvu od kada je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice širom Evrope u septembru ove godine. Države koje su upletene u ovu mrežu jesu Srbija, Hrvatska, Italija, Rumunija i mnoge druge.

Izveštaj pod nazivom „Patrola i uveravanje“ ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, odigrale u ranije nepoznatom širenju kineskog uticaja, piše CNN.

Organizacija tvrdi da je jedan kineski državljanin bio primoran da se vrati kući od strane prikrivenih operativaca u kineskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, posebno regrutovanih za tu svrhu. Ranija otkrića su pokazala da je još dvoje kineskih izgnanika prisilno vraćeno iz Evrope – jedan iz Srbije, drugi iz Španije.

Pretraživanjem javno dostupnih zvaničnih kineskih dokumenata u potrazi za dokazima o navodnim kršenjima ljudskih prava, identifikovane su četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbednosti koje su aktivne u najmanje 53 zemlje, a koje obuhvataju sva četiri kraja sveta. Njihov zadatak je navodno da pomognu kineskim iseljenicima u njihovim potrebama u inostranstvu.

Kineska policija širom Italije, video nadzor u stambenim zgradama

Kao druga po veličini svetska ekonomija, Kina je razvila dublje odnose sa mnogim zemljama u kojima su navodno pronađene nove policijske stanice, što postavlja pitanja za nacionalne vlade koje balansiraju komercijalne interese sa nacionalnom bezbednošću. Italija, koja je sa Kinom potpisala niz bilateralnih bezbednosnih sporazuma od 2015. godine, uglavnom je ćutala tokom otkrivanja navodnih aktivnosti na svojoj teritoriji.

Između 2016. i 2018. godine, italijanska policija je sprovela više zajedničkih patrola sa kineskom policijom, prvo u Rimu i Milanu, a kasnije i u drugim gradovima uključujući Napulj.

U ovom gradu su pronađeni dokazi da je instaliran sistem video nadzora u kineskim stambenim zgradama koje su navodno postavljanje u cilju suzbijanja kriminala. Zvaničnik italijanske policije rekao je za NPR 2016. godine da će zajednički rad policije „dovesti do šire međunarodne saradnje, razmene informacija i resursa za borbu protiv kriminalnih i terorističkih grupa koje utiču na dve zemlje“.

Nevladina organizacija otkriva da je Italija bila domaćin 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato kod Firence. Ceremoniji u Rimu 2018. godine povodom otvaranja nove stanice prisustvovali su zvaničnici italijanske policije, prema snimcima postavljenim na kineskim sajtovima, koji ukazuju na bliske veze između policijskih snaga dve zemlje.

Ranije ove godine, italijanski list La Nazione objavio je da lokalna istraga jedne od kineskih stanica nije otkrila bilo kakvu nezakonitu aktivnost. Il Foglio je citirao šefove policije koji su nedavno rekli da stanice ne predstavljaju nikakav poseban problem jer se čini da su samo birokratske.

kineski policajci
Foto: Tanjug/AP /Andy Wong

Kina je zaključila slične sporazume sa Hrvatskom i Srbijom

Kina je takođe sklopila slične sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. godine kao deo rastućeg strateškog uticaja nacije u okviru Sijeve spoljnopolitičke inicijative „Pojas i put“.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli sa hrvatskim kolegama na ulicama Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije sa kojim je razgovarala kineska agencija Sinhua rekao je da su patrole ključne za „zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Takođe, u izveštaju Rojtersa iz 2019. navodi se da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroli u Beogradu kako bi pomogli u suočavanju sa prilivom kineskih turista. Jedan srpski policajac je naglasio da Kinezi nemaju ovlašćenja da hapse.

Peking tvrdi da je posredi kleveta

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ovakvo „blaćenje“ Kine neprihvatljivo.

Kina tvrdi da su sporni objekti administrativni centri, postavljeni da pomognu kineskim građanima i administrativnim pitanjima, poput obnavljanja njihovih vozačkih dozvola. Kina je takođe rekla da su ove kancelarije odgovor na pandemiju kovida, zbog koje su mnogi građani ostali zaglavljeni u drugim zemljama i van Kine i nisu mogli da obnove svoja dokumenta.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da prekomorskim stanicama upravljaju volonteri. Međutim, organizacija tvrdi da je jedna policijska mreža koju je istraživala zapošljavala 135 ljudi za svoju 21 stanicu. Organizacija je takođe postigla trogodišnji ugovor sa zaposlenima u stanici u Stokholmu.

Neprijavljene aktivnosti van zvaničnih misija su nezakonite

Inače, neprijavljene konzularne aktivnosti izvan zvaničnih diplomatskih misija neke zemlje su nezakonite, osim ako zemlja domaćin nije dala svoj izričit pristanak, a izveštaj Safeguard Defendera tvrdi da su kineske kancelarije u inostranstvu postojale nekoliko godina pre pandemije.

Izveštaji su do sada podstakli istrage u najmanje 13 zemalja i izazvali sve žešći diplomatski spor između Kine i zemalja poput Kanade, koja ima veliku kinesku dijasporu. Kina nije jedina supersila optužena da koristi vansudska sredstva za postizanje ciljeva sprovođenja zakona ili političkog progona u inostranstvu.

Ipak, indikacija široko rasprostranjene represije nad kineskim građanima u inostranstvu dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori sa nemirima u zemlji, usred zamora javnosti zbog restriktivne politike nultog kovida i početka trećeg mandata kineskog lidera Si Đinpinga.

Proširili su se i na Južnu Afriku

Safeguard Defenders takođe kaže da su kineske stanice uspostavljene u Južnoj Africi i obližnjim zemljama zahvaljujući sličnim sporazumima. Kina je počela da postavlja temelje za bliže policijske veze sa južnoafričkim policijskim agencijama pre skoro dve decenije, kasnije uspostavivši mrežu zvanično nazvanu „Kineski servisni centri u inostranstvu“.

MUP nema saznanja o kineskim policijskim stanicama u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izveštavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine, prenosi K1.

SBPOK
Foto: MUP Srbije

Kako je navedeno u saopštenju, po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine.

Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

– Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalјa Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou. Još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Podsećamo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu – ističe se u saopštenju.

MUP navodi da je „shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlјe“.

– Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilј održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalјa, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije – saopštio je MUP Srbije.

Izvor: Nova/K1

Jezive scene iz fabrike Ajfona u Kini, radnici u okršaju sa ljudima u belim skafanderima (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
Share via
Copy link